Економско расуло

Маријана Миљић Бјеловук
Економско расуло

Нема тог сегмента и сектора са којим се БиХ може похвалити. Нити се хвали нити, што је још горе, планира. На свим свјетским скалама БиХ је на зачељу, али је и на посљедњем мјесту код изабраних функционера. Посебно њена економија, која из дана у дан тоне.

Заслуге за то сносе, без имало сумње, они који воде институције. Расуло у надлежним нам институцијама је у ствари огледало домаће привреде. 

Да имамо јаку и стабилну економију, политичари би нам били небитни. Међутим, код нас је ситуација обрнута. Битни су нам политичари, јер немамо јаку и стабилну економију. О њима се говори, а економија... Шта то бјеше? 

Ударање темеља за стварање јаке привреде је посљедње мјесто на свирали оних који воде ову земљу. Прије тога они попуњавају све оне позиције које се односе на личне, партијске, кумовски и ко зна које све интересе те родбинске и комшијске жеље, а онда слиједи она посљедња, за добробит свих грађана. Толико о томе колико их интересује од чега ће људи живјети и плаћати рачуне.

Али сви су криви, само не они, што економски тонемо из дана у дан. Када би свјетске скале мјериле пребацивање одговорности са једне на другу институцију, нема сумње да бисмо у том били први. Ту нам нико ни перце не би могао одбити, нити једна држава на земаљској кугли. Пребацивање одговорности у овој земљи са виших на ниже нивое и обрнуто је нешто што је нон-стоп присутно. Не прође ни дан а да у медијима једни, други, трећи не упере прст у неког другог и не кажу: “Они су криви, а не ми”. Ови им врате истом мјером. И тако у недоглед. Деценијама уназад. Као да су ту да кажу ко је кривац зашто нешто није урађено.... 

Та пракса толико је ушла у поре домаћег система да нема шансе да се са тим изборе ни најбољи свјетски експерти и стручњаци, уколико би дошли у ову зељу да се са њом позабаве. Вјероватно би многи од тих експерата већ на самом уласку у БиХ поклекли и дигли руке, јер би видјели да је за слагање стања у овој земљи потребно неколико деценија. И питање је би ли на крају успјели?

Струка се не пита иако имамо на стотине савјетника у луксузним канцеларијама изабраних функционера. Они изгледа дијеле своје знање и искуство о свему и свачему, само не о развоју земље. За све и свашта их савјетују, само изостаје онај кључни савјет шта и како урадити да економија ове земље бар милиметар крене напријед па ако ништа бар да не иде даље назад, у провалију. 

Све друге теме су изнад оних најважнијих, економских. Од њих се дефинитивно не може живјети. Али како је кренуло, надлежни нам изгледа ускоро неће ни имати за кога да доносе одлуке, осим за себе и своје најближе. Јер људима је доста свега, а понајвише њих. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана