Економски слом малих општина

Маријана Миљић Бјеловук

Тренд повећања незапослености узима све више маха у малим локалним заједницама, јер су од предузећа у њима остали само оронули зидови и трули траг да су ту некада постојале машине од којих су многи поштено зарађивали.

Због тога је малом броју грађана који су на крају приморани да остану у тим општинама једина шанса за заснивање радног односа пружена у општинској администрацији те у неколико продавница и кафића.

Најбољи примјер за то је слика у општини Језеро, у којој је незапосленост достигла највећу стопу и то рекордних 80,57 одсто. Ништа боље не пролазе ни Рудо, Крупа на Уни, Оштра Лука, Берковићи те Кнежево и Невесиње, гдје је стопа нижа тек за по који проценат.

Због те велике незапослености и немогућности да пронађу прави посао, у овим локалним заједницама све више младих пакује кофере и одлази у веће средине или изван границе Српске у потрази за радном књижицом и бољим сутра.

Тама над малим општинама, по свему судећи, биће настављена и идућих година, јер мало ко шта ради у правцу повећања привредне активности. Ситуације је, нажалост, таква да домаћи инвеститори не улажу ни марку у њих, а и странци их заобилазе у широком луку, јер су спремни да свој капитал пласирају у веће градове и општине, гдје ће се он исплатити и бити увећан.

Због тога можемо очекивати да мале средине и даље тону те траже сламку спаса, док ће са друге стране веће средине моћи да се хвале повећањем броја радника и развојем привреде.

Јасно је да је крајње вријеме да надлежни у Српској, али и челници малих општина што прије предузму мјере за спас својих локалних заједница, али и села, која су, нажалост, препуштена на бригу махом старим и изнемоглим.

То нам довољно говори каква слика влада у руралним подручјима у РС, а за задржавање младих у њима потребни су подстицаји и помоћ.

Стратегије за све и свашта се доносе и усвајају, а за спас малих општина, да би стале на ноге и опстале на картама, не. Јасно је и да је тај документ Српској у овом тренутку међу најпотребнијим.

Та стратегија не смије да буде мртво слово на папиру, као већина других, већ треба да да резултате и спаси од тоталног слома мале општине, које су на издисају. У супротном, нестаће са мапе, а то никоме није у интересу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана