Економске политике

Марина Чигоја

Крај сваке године резервисан је за доношење нове економске политике и буџета за идућу годину. Крај ове године нешто је другачији у односу на неке раније по томе што ће га, осим ова два важна документа, обиљежити и доношење новог закона о раду, о којем већ дуже вријеме не постоји сагласност између социјалних партнера, а све су прилике да је до краја неће ни бити.

Да се, ипак, вратимо економској политици чија радна верзија је протеклих дана достављена привредницима на разматрање. Приоритети, чини се, као и до сада - растерећење привреде, привредни раст, смањење парафискалних намета, реформа јавних предузећа. Све то Влада је обећавала и у протеклим годинама, али је изгледа мало шта од тога испуњено.

Из године у годину понављају се исти или слични циљеви и политике. Углавном оно што остане неиспуњено у текућој, буде пребачено у економску политику за идућу годину и тако укруг. Привредници већ годинама траже растерећење, Влада га већ годинама обећава, а до данас ништа значајније на том пољу није урађено. И за идућу годину Влада планира смањење пореског оптерећења рада које је крајње неизвјесно јер би, према досадашњим најавама из Владе, за то требало да буде уведена и диференцирана стопа ПДВ-а, о чему треба да постоји договор на нивоу БиХ, али он још није ни на видику. Чак и кад би дошло до најављиваног смањења стопе доприноса од 1,4 одсто, то, према мишљењу већине економских аналитичара и привредника, не би много помогло. Низ је и других примјера који указују на то да привредници ни у идућој години не могу очекивати значајнију подршку и растерећење.

Посебна прича је реструктурисање јавних предузећа. Много пута и раније најављивано, али до данас ништа урађено на том питању. Већина тих предузећа је оптерећена дуговима и великим бројем радника. Влада до сада или није смогла снаге или није жељела да се ухвати у коштац са тим проблемима. Питање је могу ли та предузећа уопште и функционисати све док на њихова чела долазе људи по политичкој линији, а не по стручности.

Привредници, а вјерујем и синдикати, сигурно ће имати низ замјерки на радни материјал економске политике који им је Влада доставила на разматрање. С правом.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана