Економија РС

Маријана Миљић Бјеловук

Српска је у прошлој години забиљежила привредни раст од 2,9 одсто што је најбољи резултат у протеклом осмогодишњем периоду.

Међутим, ови подаци су тренутно само охрабрујући, али сигурно у овој  ситуацији, у којој налази Српска, нису ни близу довољни. Да би економија РС остварила запажене и далеко боље резултате, потребна је већа интервенција надлежних институција, прије свега Владе РС.  Подаци о привредном расту за прошлу годину треба да буду само вјетар у леђа да направе битне резове и подстакну даљи раст. А да би то урадили, треба једном за свагда да смање оптерећења на привреду и да је растерете од превисоких намета, ускладе образовање са потребама тржишта, уведу подстицаје онима који то заслужују, смање сиву економију, али и јавну потрошњу као и број запослених у администрацији…

Једном ријечју, требало би више пажње да посвете реалном сектору, који је окосница развоја и који финансира прегломазан административни апарат. А нема сумње да то заслужује послије свих година и проблемима у којима грца.

Само на тај начин и тек тада имаћемо проценат раста БДП, не од три одсто, већ дупло већи. Управо тај проценат привредног раста потребан је Српској и тек тада њени становници би осјетили да је нешто кренуло набоље.

Надлежни дјеловати морају што прије, јер неликвидност која годинама уназад мучи и стеже привреднике пријети да их уништи и избрише из регистра предузетника. 

Колико су штете привредницима нанијела превелика оптерећења, немогуће је израчунати. Поред тога, управо ти намети, од којих су многи непотребни, дестимулишу и странце да улажу на домаћа тржишта и отварају своја представништва. Они бјеже код комшија, у регион, гдје су оптерећења мања и доприносе њиховом развоју. А то нам никако не иде у прилог.

На крају, сасвим је јасно да не треба тражити рјешења за бољи, јачи, снажнији привредни раст. Она су ту, на столу. Само их треба уврстити у законска рјешења и самим тим спровести у дјело. Времена за то више немамо, оно је исцурило и због тога је потребно одмах и хитно дјеловати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана