Еј - бре - браааттте!

Мирјана Кускук
Еј - бре - браааттте!

Србија је Фарма. Већ другу или трећу сезону простачког ријалитија нација помно прати. И не пропушта. Идентификује се. То је теза прва.

Или је Фарма, ипак, лице нације? То је онај ријалити у којем ВИП личности, у преводу они који су успјели, несебично са нацијом дијеле рецепт за успјех: превара, прељуба, псовачина, издаја, пљувачина, израда... Фарма је екранизована нација. То је теза друга.

A онда долази "Српски филм" и све контроверзе које га прате. Злочин без казне, силеџијство, пљувачина, псовачина, дрога, алкохол, злостављање, закон улице... Толико грозан да је више од пола цензурисано на фестивалу у Британији. И опет питање: да ли је крив филм, или је нација доживјела екранизацију? Брутално реалну слику о стању друштва на коју умјетник има право.

И шта онда? Онда кажу Фарма је смеће. Онда кажу треба забранити "Српски филм". A онда дође улица, разлупани Београд и брука у Ђенови.

Нација се суочи са "патриотама", навијачким паравојним формацијама које синхронизовано уништавају свој град и чије дивљање по Ђенови на свим свјетским телевизијским станицама у ударним вијестима гледа планета. Уз другу топ-вијест дана - извлачење рудара у Чилеу.

Иван "Грозни" Богданов са истетовираним "1389" (датумом Косовског боја) у блато баца и цара Лазара и имиџ који држава Србија покушава да изгради посљедњих година својим дипломатским ангажманом и новим демократским лицем.

Генерација која је одрастала на београдском асфалту деведесетих, у времену у којем су мафијашки обрачуни, секс, кокаин и турбо-фолк силиконске даме постајали идоли, данас даје свој допринос уништавању државе Србије, али и нације у цјелини.

Одрастао на тим и таквим "вриједностима" Иван "Грозни" Богданов вјероватно неће ни бити постиђен, јер његово дивљање у Ђенови, маказе, обријана глава, фолклорне тетоваже... у ударним вијестима и на насловницима свих новина за њега и његове нису стид, него успјех.

Која фаца, брааатттте!!!

Јасно је да држава Србија нема више времена да чека.

Мораће барем сада да покаже да је држава, мораће сада када није још онда, а већ је година како Бранкицу Станковић чува полиција због "Инсајдера" у којем се бавила баш тим хулиганима. Бранкица је још тада испунила први закон своје професије: да друштво упозори и покуша, сасипајући му доказе и аргументе у лице, да га исправи и поправи, да укаже и упозори. Бранкица је држави дала доказе и аргументе за акцију, држава их није прихватила па је Бранкици дала обезбјеђење.

Мораће држава барем сада, када Уставни суд није од октобра прошле године нашао за потребно да на дневни ред стави захтјев тужиоца о забрани хулиганских паравојски.

Мораће барем сада кућу да помете, ма које фаце из сјене по њој бацале отпад.

Политичари, полицајци, судије, тужиоци, психолози.... мораће коначно да разлуче јесу ли Фарма и "Српски филм" едукативни пројекти или су само, свако на свој начин, екранизовано стање нације.

Тек послије тога моћи ће сви заједно да обуку заштитна одијела, заврну рукаве и избаце отпад нације. Мораће држава коначно да заврши с тим. И да декретом укине национални поздрав "Еј бре браааттте". И поради на промотивној кампањи коју фурају ријетки - Лијепо лице нације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана