Ефикасна ФБиХ

Ведрана Кулага
Ефикасна ФБиХ

Сада се у правом свјетлу приказује оно о чему су и птице на грани одавно врло добро обавијештене.

Парламент Федерације БиХ, од почетка године окончао је процедуру за свега девет од 90 за ову годину планираних закона, док се четвртина досад реализованих мјера Владе ФБиХ у првих девет мјесеци ове године односи на кадровска питања.

Некада давно, на почетку приче, ФБиХ је носила етикету најнеефикаснијег, да не претјерамо са епитетом бољег, ентитета БиХ, а како се чини, надлежни се нису много "ознојили" да би поправили "похвалну" ситуацију, јер је крај приче за неколико нијанси бољи од почетка.

Одакле кренути, а при том не заборавити важне детаље?

ФБиХ и све што има префикс "федерални" заиста ће остати као главни негативни фактор на политичкој сцени БиХ током ове, 2011. године, јер је о њиховим преамбициозним жељама, намјерама и потезима свака ријеч сувишна, а искрено нема ни оних правих којима би се права слика могла пренијети на папир.

Деветогодишњи извјештај Центра цивилних иницијатива само је ставио печат на недавне изјаве, које су стизале са свих страна, да је Федерација скуп и неефикасан ентитет, којем су потребне бројне промјене, да би било боље свима у овој БиХ.

Подаци до којих је дошао ЦЦИ јасно су показали смјер у којем је корачала федерална влада у протеклих девет мјесеци, који су били њихови циљеви и идеали, а све је имало упориште у начину на који је формирана Влада ФБиХ, тачније нелегална Влада ФБиХ.

Број усвојених закона наспрам оних планираних у Програму рада показује стварну слику стања на терену, а свеукупно стање додатно зачињавају подаци да и они које су усвојени нису реализовани у право вријеме и на прави начин.

Неефикасна и незаинтересована Влада ФБиХ своју потрошачку политику провукла је и кроз федерални Парламент, гдје је СДП само слијепо и формално у процедури усвајао мјере и законе за које се не би могло рећи да су донијели нешто ново, а нешто боље. Остало је као што и било, "ништа ново и ништа добро".

Гдје су били и шта су у извјештајном периоду радили министри, те платформашки посланици и делегати? Према програму рада нова федерална Влада требало да реализује 308 мјера, а реализовала их је 203. Када се томе дода лоше планирање, заиста можемо рећи да су развојни програм ФБиХ, ако га уопште и има, те рад највећих званичника заиста били "ефикасни", али само за трошење новца без резултата.

Једини видљиви резултат у ФБиХ је да, како неко рече, нема ни државе ни човјека. Све је потрошено, а ништа није урађено, осим што су попуњење фотеље.

Да се зна, то не смије и не може да фали.

Било како било, Федерација, а њеном заслугом и БиХ, имаће по чему да памте ову 2011. годину, али сигурно неће имати чиме да се похвале. A због чега? Списак разлога за то је, ипак, превелик да би могао да стане на ову страницу новина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана