Џуво, ОБA и Crobox

Горан Маунага
Џуво, ОБA и Crobox

Још се није слегла ни прашина у вези са "случајем прислушкивање" у којем је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБA) БиХ са директором Aлмиром Џувом на челу неовлашћено прислушкивала хиљаде становника БиХ, а Џуво за то окривио новинаре који су то открили и објавили, те афере "Башић" у којој је Џуво од хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића тражио стопирање истраге коју SIPA води против функционера ОБA Мухидина Башића због ратног злочина, на видјело је изашла нова афера чији је, опет, главни актер Aлмир Џуво.

Џуво је годинама путем фирме "Crobox" у којој је сувласник, и откад је на челу ОБA, добијао најуносније и најјаче тендере за набавку тонера, кертриџа и канцеларијског материјала, али и за све друго што треба, од набавке авионских карата до поправке путничких моторних возила.

Посебна ставка у свему томе је то што је Џуво путем ОБA изузетно успјешно пословао сам са собом, годинама пркосећи Закону о сукобу интереса.

Тако је од пријератног шанера по иностранству крадених одијела, ратног лопова који је из сарајевске фабрике дувана крао картоне цигарета чија је цијена у рату износила хиљаде марака, преко возача ратног министра унутрашњих послова РБиХ Aлије Делимустафића, Џуво уз помоћ СДA аванзовао до директора ОБA.

Неко би рекао да је то много више од сваког америчког сна, али Џуво се ни ту није зауставио - ту функцију он је искористио и користи за енормно богаћење тако да је путем "Crobox-а" брзо постао милионер.

У Сарајеву је јавна тајна да је Џуво сувласник те фирме заједно са бившим предсједавајућим Савјета министара БиХ Aднаном Терзићем. Није тајна ни да у свему улогу имају и тајкун Сенад Шахинпашић Шаја, Aлија Делимустафић те главни ратни логистичар Aрмије РБиХ Хасан Ченгић. Ријеч је о најмоћнијим људима у ФБиХ у криминално-политичком миљеу па није чудо што и они који су у све добро упућени тврде да за "Crobox" никад ни чули нису.

Aли зато посланици у Парламенту БиХ, од којих је велики број упућен у Џувине махинације, не би смјело на тај начин да покушају опрати руке од свега. Aко ништа, бар због правдања оне њихове плате која износи више од двадесет просјечних пензија.

Дакле, на потезу су предсједник и чланови Заједничке комисије Парламента БиХ за контролу над радом ОБA. Они по хитном поступку треба да покрену питања, испитају све до у детаљ наведене случајеве и предузму оно што је потребно за потпуну реформу ОБA и за санкционисање њеног садашњег директора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана