Џихадисти

Горан Маунага

Акција хапшења џихадиста у Аустрији опет је показала да све што је повезано с тероризмом, џихадистима, исламским радикалним покретима и терористичком организацијом Исламска држава има дебеле везе са БиХ.

Исто као што је у почетку било скоро невјероватно то да су џихадисти који су у септембру 2001. године напали САД тај напад планирали у БиХ, некима још увијек није јасно да се глава европске џихадистичке хоботнице налази у Сарајеву.

Беч јесте њихов логистички центар, али управљање и финансије иду преко Сарајева, па зато не треба да изненади ни то што се један од главних вехабијских шефова у Бечу Мухамед Порча са овдашњим вехабијским вођом Нусретом Имамовићем у БиХ састајао тако да његов улазак у земљу уопште није евидентиран.

Али никога не треба да изненади чињеница да су џихадисти из БиХ најорганизованији и најопаснији у Европи, што је показала и акција "Палмира" у Аустрији, а што ће показати и акција покренута у Њемачкој против 300 лица осумњичених да су повезани са Исламском државом.

Јер, једноставно, треба се само присјетити да је јединица "Ел муџахедин", прва у Европи такве врсте, формирана далеке 1992. године намјенски и искључиво за "ратне потребе" БиХ. Не заборавимо ни да су на првим фотографијама на којима муџахедин држи одсјечене главе то биле српске главе. А иако су те фотографије обишле свијет, нико се због тога нимало није узбудио. Тај злочин никада није процесуиран, а нико није могао ни да претпостави да ће сљедбеници тих џихадиста данас јавно и некажњено сјећи главе онима за које им се то прохтије.

За сваку је похвалу акција аустријске полиције и специјалних јединица у акцији "Палмира", али и квалитетна сарадња са припадницима SIPA, јер без те сарадње ова акција сасвим сигурно не би дала добре резултате.

Полицијске мете овог пута били су Порча из дванаестог округа и шеф Селефијских џемата Неџад Балкан из осмог округа, те њихови сљедбеници. Шеф организације Дачвербенд Ирфан Бузар и Исламска заједница Бошњака Аустрије за сада су, с разлогом, остали по страни.

Слиједи акција њемачке полиције због сумње да џихадисти припремају терористичке нападе на ту и друге европске земље. Тако морамо бити спремни на чињеницу да ће највјероватније бити ухапшени чланови забрањене организације "Ибрахимов милет", који имају везе са неколико вехабијских организација у БиХ. И многи други, у то нема сумње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана