Џихадисти

Горан Маунага

Велик и умногостручен проблем дуготрајног радикализовања бошњачког народа у БиХ додатно је компликован и подебљан дугогодишњим радом разних сумњиваца афроазијског поријекла који врбују, обучавају и ангажују младе Бошњаке за свјетска ратишта на којима се води џихад - свети исламски рат.

Одавно је позната чињеница да нигдје у свијету нема ниједног већег радикално-исламског инцидента без учешћа џихадиста, вехабија и муџахедина из БиХ, али тај проблем не би дошао до нерјешивог нивоа да га дотле нису довели разни озлоглашени ликови углавном са азијског и афричког континента који по БиХ вршљају од почетка деведесетих година прошлог вијека.

А то им је омогућила сарајевско-бошњачка политика којој свесрдно помаже и Ријасет Исламске заједнице, чији званичници ових дана отворено и јавно подржавају "Ал-Каиду" у Египту. Зато је Сарајеву дата улога мјеста идеалног за тактичку дубину у вођењу свјетског џихада.

Због свега тога не чуди то што познати терористи могу данас без икаквих посљедица да у БиХ, гдје долазе и као туристи, ангажују џихадисте за нове ратове. Један од њих, Али Саед бин Али ел-Хори, толико је омоћао да чак и нема потребе да лично долази у БиХ. Он је разгранао мрежу посредника путем којих врбује ратнике на бјелосвјетска џихад-ратишта.

Ако ФБИ већ скоро 20 година не може да му уђе у траг и поред понуде од пет милиона долара за информацију о њему, то само може да значи да тај терориста ужива подршку званичних институција у некој од држава у којој је бар дио власти таквима наклоњен. А велик дио власти у БиХ то јесте.

Не изненађује ни информација да у слању бораца из БиХ на свјетска ратишта учествује и Хакан Богоцлу, бивши функционер сарајевског представништва турске "хуманитарне" фондације "IHH". Јер не може се, ваљда, од бившег припадника одреда "Ел муџахедин" који је, уз то, још и функционер злогласне "IHH", очекивати да се скраси и, можда, проповиједа мир у свијету.

Нема изненађења ни у чињеници да Тужилаштво БиХ годинама не предузима ништа конкретно на рјешавању тог проблема јер смо на такав "рад" Тужилаштва већ навикли. Једино би, можда, баш био изненађен FBIако би дошао до сазнања да до траженог Ел-Хорија не могу да дођу зато што он ради под окриљем многобројних џихадистичких "хуманитарних" организација у БиХ. А то, заиста, није немогуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана