Џихад ратници

Горан Маунага

Мало гдје у свијету се десио било какав радикално-исламски инцидент, а да у њему нису учествовале вехабије, муџахедини, џихадисти из БиХ.

Тако је и са посљедњим ратним дешавањима у Египту - група мала, али одабрана, ратника-држављана БиХ прикључила се египатском екстремистичком "Муслиманском братству".

Ријеч је, тврде упућени, о сљедбеницима испоставе те организације у БиХ коју предводи припадник одреда "Ел муџахедин" Имад ал Мисри. Крије се и иза имена Еслам Дурмо, а користи их још неколико.

Они се обучавају у камповима на Влашићу, на Мајевици, у околини Санског Моста, послије чега слиједе вјерске обуке. Затим се из Сарајева пребацују у Истанбул. Турска, којој је интерес да радикализује Египат као главни фактор стабилности који има добре односе с Израелом, обучава их у својим камповима. Катар пружа финансијску и пропагандну подршку.

Египат је, нажалост, само један примјер - много је више ратника из БиХ у Сирији.

Иако радикално-исламска политика кочи процесуирање оних који већ годинама у БиХ регрутују џихадисте, добро је знати да постоје одговорни људи у службама и полицијским агенцијама који све то уредно прате, евидентирају и предају даље, одрађујући бар свој дио посла.

Тако смо сазнали ко све учествује у врбовању бораца за ратове у арапском свијету и бившим руским државама, ко су домаћи, а ко страни логистичари таквих тура, који држављани БиХ су отишли у рат, а који су погинули те које су све маршруте одласка из БиХ на свјетска ратишта.

Али жалосно је то што они који су у арапском прољећу на сваки начин допринијели паду секуларних режима, и који данас у БиХ долазе као туристи да би ангажовали џихадисте за нове ратове, могу то да раде без икаквих посљедица, иако надлежне службе о таквима имају податке.

Тешко да ће то изаћи на добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана