Џепарење у ЖРС

Маријана Миљковић
Џепарење у ЖРС

Влада РС поново је подлегла притисцима синдиката "Жељезница РС" и на рачун овога предузећа уплатила пет милиона марака за регрес и топли оброк, али уцјенама синдиката никад краја.

Од почетка штрајка, 3. јуна ове године, синдикати "Жељезница" покушали су разним захтјевима и притисцима да извуку што је могуће више новца од Владе, јер изгледа да им је било мало 2,4 милиона КМ, које су добили прије само неколико мјесеци. A мало им је изгледа и пет милиона које су тек добили.

Свјесни да Влада не може да допусти да због обуставе жељезничког саобраћаја трпи и онако крхка привреда РС, поједини синдикалци не престају са уцјенама и ковертирањем нових захтјева.

Када су чули да ће поново добити милионе из буџета пет синдиката ЖРС пристало је на минимум процеса рада, док су се Синдикат машиновођа и Синдикат инфраструктуре направили паметнији од осталих колега и наставили са деструкцијом. Умјесто да се коначно ухвате посла, написали су још који захтјев Влади. Сада траже још више, јер шта је пет милиона из државне касе за провалију без дна!

За њих је ова сума очигледно сића, коју вјероватно мисле да могу да добију кад год им се ћефне. Не мисле ти синдикалци ни да је другима тих пет милиона можда било потребније. Некоме ко нема плату, а камоли регрес.

Умјесто писања нових захтјева синдикати ЖРС требало би да објасне чији интерес заступају и ко стоји иза њих. То сигурно није нико ко жели добро предузећу и његовим радницима, већ неко ко је кроз ЖРС крчмио новац из буџета. Тај "неко" и његови компањони довели су ЖРС до пропасти и одавно је у том предузећу упаљено звоно за узбуну. Једини који би требало да га гасе су тужиоци и полиција, који морају да раскринкају гдје су нестали милиони марака пореских обвезника који су претходних година бесповратно упумпани у ЖРС и џепове појединаца, који су ведрили и облачили у том предузећу. Док се то не догоди, безобразлуку, који се прелама преко леђа обичних радника ЖРС и пореских обвезника, неће бити краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана