Двоструки стандарди

Горан Маунага

Да са расписивањем потјернице за генералом Миловановићем нису чиста посла, показали су невиђена конфузија, двоструки стандарди, непринципијелност сједишта Интерпола у Лиону, те брзо давање, па одузимање, "црвеног статуса" потјерници.

Ту је потпуно заказала и Дирекција за координацију полицијских тијела, која је тек 6. фебруара, читав мјесец од расписивања потјернице хрватског Интерпола, и то на реаговање МУП-а РС, затражила од Лиона да се изјасни о томе зашто није затражио мишљење БиХ.

Поред те, мало је рећи, непрофесионалности Интерпола у Лиону, који је на један начин поступио у случају "Орић", када је БиХ дао рок од 30 дана за изјашњење о потјерници, што је у случају "Миловановић" изостало, Интерполова потјерница коју је расписала Хрватска за Миловановићем такође је више него неозбиљна.

То је први пут да се потјерница расписује за неким за кога се сумња да је "у току оружаних дејстава имао намјеру", што је немогуће доказати и то још у случају у којем није било смртног исхода, па је и то један од доказа да државе Интерполове потјернице користе у политичке сврхе.

За разлику од тог невиђеног чуда од потјернице за Миловановићем, у предмету "Орић" потпуно је јасно шта, када и гдје се десило, ко је командовао и ко учествовао као директни извршилац почињених злочина.

Ипак, Лион се одмах сјетио правила у случају "Орић", док их је потпуно занемарио у случају "Миловановић". Сјетио их се тек на реаговање из РС.

Дупли аршини у вези са предратним стањем у Југославији и у БиХ, са ратом у БиХ, подизањем оптужница, са суђењима и пресудама за кривична дјела ратних злочина присутни су овдје већ скоро 25 година, на шта су припадници српског народа већ навикли и скоро па огуглали.

Све то, сублимирано, најдрастичније се показало у случају генерала Миловановића.

Додатни је нонсенс, понижење, то што се он, доктор војних наука, који је увијек и до краја поштовао правила ратовања, доводи у исту раван са Орићем, за чије и ратно и послијератно дјеловање докази говоре све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана