Двоструки аршини

Жељка Домазет

Да су у Парламенту БиХ "помијешали крушке и јабуке" и да се у њему уводе двоструки аршини и нова пракса именовања, показало се када је на силу из Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ изгуран члан којег је предложио СНСД, који је према изборном резултату најјача опозициона партија у Парламенту.

Тако се захваљујући игри СДС-а у овој комисији нашло само једно име из СНСД-а, док су углавном све друге странке које у Парламенту имају и посланике и делегате имале могућност и искористиле прилику да именују по два своја члана.

Уз то ће, мада је одувијек, према правилима, на челу ове комисије био посланик из најјачег опозиционог клуба (што би овога пута требало да буде СНСД), овога пута то највјероватније бити неко из странака које су у овом сазиву Парламента због лошег изборног резултата понијеле епитет патуљасте. Још горе је то што је због комбинаторике СДС-а мјесто које је требало да припадне СНСД-у поклоњено ДФ-у, а мјесто које припада странци из РС дато СДА. Коме у корист иде то да интересе Српске заступају кадрови из Федерације и до чега ће то довести, видјећемо. Али већ се сада може рећи да из тога ништа добро неће испасти.

Због овако грубо прекршене досадашње праксе, делегати СНСД-а и ДНС-а одлучили су да недоласком на сједницу Дома народа скрену пажњу својим колегама на то да такве ствари нису примјерене демократији. Умјесто да се о томе макар дискутује, њихов је став у трену наишао на осуду делегата и посланика СДА и СДС-а, који тврде да је ријеч о блокади без икаквог оправдања.

СДА је отишла корак даље, па је одмах позвала високог представника да реагује на овакво понашање, при томе заборављајући да су управо они у прошлом мандату својим недоласком спречавали то да буду изгласани закони који им нису одговарали, а због чега је БиХ трпјела велику штету. У томе су видјели "борбу за државу", а у овом упозорењу три српска делегата "рушење државе и антидејтонско дјеловање".

Настави ли се на овакав начин грубо кршити демократија и газити парламентарни принципи, залуд ће овој земљи бити сви позитивни сигнали из Брисела, пружене руке и отворена врата, јер ће се она и даље саплитати у својим свађама и препуцавањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана