Два Шварца

Александар Стојановић

Бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг у свом ауторском тексту за Дојче веле истакао је да је потребна промјена Дејтонског споразума и довео у питање његову праведност. За исти лист, седам дана прије, писао је Штефан Шварц, посланик њемачке Демохришћанске уније, који је БиХ прогласио државом инвалидом.

Обојица у својим текстовима истичу да су споразумом који је зауставио рат награђени националисти, а жртве кажњене или, како то сликовито описује Штефан, “у Дејтону је наштећено босанској души”.

Наивно би било помислити да овакви текстови нису одраз званичних политика или назнака промјена и понашања одређених великих сила. На почетку одређеног процеса увијек се истуре они мање битни, попут посланика којег наша јавност уопште не познаје или сенилног бившег политичара. На крају, не треба да се изненадимо ако највиши представници званичног Берлина почну агресивним и једностраним поступцима да уцјењују Србе и покушају извршити унитаризацију БиХ.

Тенденциозно је и опасно под плаштом дјелимичне истине, а истина је само онај дио о инвалидности БиХ, позивати на распакивање Дејтона, поништити мир, какав год да је, и за ту инвалидност окривити само једну страну. Још за вријеме рата патријарх Павле је рекао да је полуистина гора од сваке неистине, јер се полуистинама може манипулисати, док у лажи не вјерују ни будале. И баш то се оваквим текстовима покушало урадити, манипулисати чињеницама у корист једне политике.

Ништа не би било спорно да оба Шварца не долазе из државе у којој су скројена накарадна Бонска овлашћења којима је, дефакто, поништено дејтонско устројство и показан сав бесмисао међународног интервенционизма. Лицемјерно је и глупо за овакво стање кривити Дејтонски споразум, кад ниједан високи представник, а посебно Шварц-Шилинг, није дао праву прилику његовом изворном карактеру.

Није БиХ држава инвалид због унутрашњих односа, него управо због понашања политичара из далеких земаља и силоватељског односа високог представника према српском народу. Такви као Шварц-Шилинг су од БиХ направили дебело цријево за мигранте и индустрију радне снаге за западну Европу.

Уосталом, и један и други долазе из државе која је починила највећи злочин у историји човјечанства. И као што сада причају о “великосрпском утицају”, тако су у праскозорје холокауста причали о “јеврејској хегемонији и доминацији њиховог лобија”.

Међутим, најтужнија чињеница је да овакви текстови наилазе на одобравање од стране Сарајева. И не само то, они иду корак даље и траже од међународне заједнице додатне интервенције. Е, зато је БиХ држава инвалид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана