Дужници

Свјетлана Шурлан

Прије годину јавности је објелодањен списак највећих дужника за индиректне порезе у БиХ. То је свакако било за похвалу, нарочито након више мјесеци у којима се вијећало да ли то треба или не треба да се уради.

Сама помисао да ће се наћи на "црној листи" натјерала је одређене фирме да плате дуг, вјероватно свјесне да им такав имиџ у јавности може додатно утицати на пословање.

Одређени порески обвезници су дуг платили када је списак објављен или у неколико идућих мјесеци.

Али за већину нема лијека ни након сврставања међу највеће дужнике - ни "црна листа", ни прозивање у јавности да из мјесеца у мјесец дугују милионе држави - грађанима, није помогло.

Тако је дуг за годину порастао за око сто милиона марака, а међу дужницима су добро позната имена пореских обвезника, од "МБ Кекеровић" и других фирми, до оних који су у стечају, као што је "Певец".

Како наплатити дуг од ових предузећа и даље је питање на које немају одговор надлежни у власти БиХ, чији је највећи домет о овом питању био договор да јавно објаве списак дужника.

Сада када се показало да то има ефекта, али далеко слабијег него што је требало, треба се наћи боље рјешење, да се врати дуг и да се не допусти даље гомилање неплаћених обавеза.

С друге стране, Управа за индиректно опорезивање је податке о свима онима који дугују уручила Тужилаштву БиХ и понудила му и своју стручну помоћ. Сада је све на онима који ће чинити будућу власт и имати руке у Управном одбору УИО.

А раније основан домаћи УСКОК, помпезно најављиван, коначно би требало да се огласи о учинцима свога рада. Тимови тужилаца и стручњака коначно би требало да кажу да ли су ишта урадили и који су ефекти њихове сарадње јер, подсјећамо, планирали су да открију и спријече многобројне пореске преваре. А резултат њиховог рада требало је да буду судски процеси против одговорних за криминал.

Грађанима је "црна листа" већ позната, из мјесеца у мјесец се укупни збир повећава. Потребан је одговор на питање када ће дуг коначно почети да се смањује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана