Дужници

Марина Чигоја

Дуго најављивана листа највећих дужника за индиректне порезе у БиХ коначно је објављена. Та листа открила је износе и имена више од 2.000 највећих дужника за ПДВ, акцизе и царине. Укупна дуговања према УИО износе 296 милиона КМ, а дугује их више од 9.000 обвезника.

Листу највећих дужника за ПДВ, за некога изненађење, а за већину не, предводи фирма "МБ Кекеровић". Дуг овог пореског обвезника износи вртоглавих 9,1 милиона марака.

Оно што је списак такође открио и што и те како забрињава је чињеница да се на листи највећих дужника налазе и јавна предузећа, па се тако одмах иза фирме "МБ Кекеровић" налази Републичка дирекција за робне резерве из Бањалуке са 7,59 милиона КМ дуга, а међу највећим дужницима је и Федерална дирекција робних резерви из Сарајева са дугом за ПДВ од 4,37 милиона КМ.

Иако су имена ових обвезника често спомињана у јавности као највећих дужника, нема сумње да ће листа на видјело избацити и многе друге, познате и оне мање познате фирме, њихове власнике и дугове.

Прво питање које се намеће свакако је хоће ли списак показати да су постојали привилеговани порески обвезници, односно фирме којима се гледало кроз прсте и свјесно дозвољавало гомилање дугова који ће данас, извјесно је, тешко бити наплаћени. Не треба заборавити ни то да је значајан број предузећа која се налазе на листи дужника у стечају и да је вјероватноћа наплате њиховог дуга веома мала или никаква.

С друге стране, може се очекивати и да ће ова листа допринијети бољој наплати потраживања јер ће озбиљне фирме, које су због неких објективних разлога запале у проблеме и нису биле у могућности да на вријеме измире дуг, сигурно тражити начин да своје обавезе измире и тако избјегну да се нађу на "стубу срама" и пошаљу лошу поруку својим пословним партнерима.

Хоће ли то бити довољно да порески дугови буду смањени, видјећемо већ у првим мјесецима ове године. Ако тога не буде, на потезу је УИО који без пардона треба да иде према свакоме ко је остао дужан и наплати све до посљедње паре, али и тужилаштава код којих се налази значајан број извјештаја које је управо УИО поднио због сумње у разне незаконитости. Питање је само хоће ли бити довољно снаге и воље за то.

У сваком случају, притисак јавности сада ће сигурно бити већи како на саме пореске обвезнике, тако и на УИО чији рад ће бити под лупом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана