Дугови

Ма­ри­на Чигоја

Проблеми у здравству Републике Српске настављају се један на други. Податак да су здравствене установе за само седам мјесеци удвостручиле порески дуг који су имали на крају прошле године и који сада износи више од 60 милиона алармантан је и тражи хитну реакцију.

Не буде ли је, из Пореске управе РС упозоравају да ће кренути са блокадом рачуна и принудном наплатом!

Да ли је могуће да ћемо доћи у ситуацију да се од здравствених установа дуг принудно наплаћује? Значи ли то да грађани могу очекивати да ће, када крену у болницу, пољубити врата? Ко ће гарантовати да се то неће већ сутра десити? Питања су то на која надлежни у РС треба што хитније да одговоре.

Анализа Пореске управе је показала да неке здравствене установе редовно измирују своје обавезе, што указује на то да није свуда лоше стање и да недостатак новца не може бити једино оправдање за лошу ситуацију у овом сектору.

Министар здравља, Фонд здравства и Влада РС су на потезу. Од њих се очекује, послије ових алармантних података из Пореске управе, да све чињенице ставе на сто.

Чаробног штапића нема и сигурно је да се не може очекивати да проблеми у здравству буду ријешени за мјесец или два. Али, конкретни кораци који ће покренути ствари са мртве тачке, и који су у претходном периоду најављивани, још нису дали резултате.

За сада је једино извјесно даље гомилање дугова, који из мјесеца у мјесец рапидно расту. У овом случају нико не треба да сједи скрштених руку.

Поред здравствених установа, милионске пореске дугове имају и бројна друга предузећа. Иако је објава списка пореских дужника утицала на неке да редовно измирују своје обавезе, видљиво је да су неки и даље наставили по старом. Ланац у којем свако сваком дугује очигледно све више притишће и Пореску управу, приватни и јавни сектор у РС, а ако се не крену тражити одговарајућа рјешења, не може се очекивати ни излазак из тренутне ситуације, која је далеко од добре.

Зачарани круг дугова никако није смио да погоди један од кључних сектора какав је здравство, а они који њиме управљају, нису смјели да чекају пет до 12 и пореске инспекторе који већ куцају на врата највећих клиничких центара у РС - у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана