Дугови за доприносе

Драгана Орловић

На врата појединих пензионера у Републици Српској овог мјесеца каснио је поштар. Не дуго. Неколико дана.

Међутим, многима је и пар дана било као неколико мјесеци, ако се узму у обзир скромна пензионерска примања.

Разлог кашњења пензија била је дистрибуција, а разлог кашњења дистрибуције, а шта друго него новац.

Фонд пензијско-инвалидског осигурања РС сваког мјесеца на вријеме креће са исплатом пензија за све кориснике. Било да су они у РС, или  негдје  у иностранству.

Исплата пензија почиње на вријеме, сваког десетог у мјесецу. Међутим, дистрибуција пензија постаје све тежа, због тога што Фонд ПИО све више муче дуговања за неуплаћене доприносе. У Фонду ПИО РС су забринути, јер како истичу дуг по основу доприноса утиче на исплату пензија. Та веза је нераскидива, јер су доприноси основни вид прихода Фонда, тачније, чине око 82 одсто свих прихода.

Кашњења са уплатом доприноса директно доводе до слабијег прилива новца у Фонд, што за посљедицу има и успоренију дистрибуцију пензија.

Са друге стране, милионска дуговања не престају да расту.

Послодавци у Републици Српској за неуплаћене доприносе за пензијско осигурање на крају марта ове године били су дужни Фонду ПИО 405,8 милиона марака, и тај дуг се за само три мјесеца вртоглаво повећао за 14,9 милиона.

А ко је и колико дужан, боље је и не питати. Дужни су сви.

Од здравствених и других установа, преко јавних и приватних предузећа, па до фирми које су отишле у стечај или ликвидацију.

Проблем је очигледно у томе, што се још увијек уплата доприноса не контролише довољно.

И то не само када је у питању Фонд ПИО.

Ту је и Фонд здравственог осигурања РС, који са истим проблемима већ годинама кубури.

Недовољно контрола (или боље рећи, готово њих нимало), створиле су праве дубиозе у фондовима. Дугови се гомилају. Одговорни пролазе некажњено.

А због несавјесних послодаваца и мањка контрола, највише испаштају они који су најмање заслужили. Дошло је крајње вријеме да се уведе ред када је у питању уплата доприноса и да се санкционишу они којима се годинама очигледно гледа кроз прсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана