Дугови општина

Марина Чигоја

У БиХ је све више оних који рјешење за своје проблеме покушавају да нађу у задуживању.

Сваки час може се чути да се неки појединац, општина, град и сама држава задужују да би спровели у дјело одређене планове али и, нажалост, да би вратили већ постојеће дугове. Из постојеће ситуације постало је сасвим јасно да задуживање многима постаје једини излаз, али чини се, поготово ако се гледају неке јавне институције, али и општине и сама држава, да задуживање све више постаје и тренд.

Оно што ипак сви морају да знају је да дуг има своје границе. Општине и градови у Републици Српској постају све више задужени, а само на крају прошле године тај дуг је премашио 320 милиона марака.

Иако у већини општина које су кредитно задужене истичу да све обавезе редовно сервисирају и да је тај дуг под контролом, не можемо а да не примијетимо да све више њих при првим назнакама могућих проблема тражи "помоћ" банака, а неријетко и један кредит затварају другим.

Очигледно је да и општине све теже измирују своје обавезе и да су кредити постали неопходни за њихово функционисање. Оно што посебно забрињава је и чињеница да се неке од њих опасно приближавају горњем лимиту задужења који износи 18 одсто прихода локалне заједнице.

Упозорења економиста да све више општина срља из једног дуга у други треба схватити озбиљно, јер то свакако не може бити дугорочно рјешење.

Јасно је да је криза свуда присутна и да је отежан рад свих, па тако и локалних заједница, али с друге стране, то не може бити оправдање да се иде из кредита у кредит, јер се ствара зачарани круг из кога ће се тешко наћи излаз.

Због тога је неопходно тражити нека друга рјешења која ће допринијети бољем пуњењу буџета, а самим тим и створити простор за измирење обавеза, а да услов за то не буде кредит.

Чињеница да су општине у ФБиХ много мање задужене и да је много оних које немају никаквих кредитних обавеза упућује на закључак да није немогуће неке ствари урадити и без кредита.

За све постоји граница, па тако и за задуживање, а неке општине су близу лимита и то се мора имати у виду прије сваког потписа за неки нови кредит, позајмицу или нешто треће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана