Дугови и штедња

Радмила Ђевић

Изгубљених више од 60 судских спорова, нагомилана дуговања из ранијег периода, неплаћене обавезе, високе затезне камате, само су дио терета који се обрушио на ионако скроман и увијек недовољан буџет општине Фоча.

Најбројнија локална заједница Горњег Подриња суочила се с чињеницом да  суму од 1,6 милиона КМ коју мора да издвоји само за судске пресуде и камате по изгубљеним споровима које су стизале на наплату. Јавност је обавијештена да осим тога, општина има неизмирена дуговања од 1,7 милиона КМ, а ту су и задужења по дугорочним и краткорочним кредитима од 3,7 милиона марака.

Општинска каса није могла да поднесе све дугове и обавезе које је претходна власт предвођена, са сада већ бившим начелником Здравком Крсмановићем иза себе оставила. Наслијеђени дефицит пријетио је из дана у дан. Буџетски колач није био довољан за све, а корисници су инсистирали на својим дијеловима. Народ је тражио објашњења, помаке, боље дане, промјене, подстицаје, нова радна мјеста. Путевима је потребна обнову. Омладини пројекти. Извођачи радова тражили су исплате. И прилив у буџет био је мањи од пројектованог. Све у свему, црта се морала подвући.

Показало се да су максимална штедња, контрола, рационализација трошења, смањење свих непотребних расхода, једини лијек за стабилизацију стања општине. Свим болним мјерама дошло се до уштеђених више стотина хиљада марака које су одмах прослијеђене за дуг. Остало је, међутим више од милион марака терета, па се посезање за кредитом показало као  једино рјешење. Од кредита ће чак 1,1 милион отпасти на плаћање судских спорова, 300.000 марака биће уложено у реконструкцију жељезног моста на Дрини, док ће се са стотину хиљада мрака зановити возни парк општине са теренским возилима. А све то не би било потребно је било више одговорности према трошењу буџетских средстава. Арчење буџета највише је коштало грађане. Да није било тога милион и по могао би бити прослијеђен у инвестиције. Овако су управо инвестиције платиле цех поигравања са буџетским новцем и нетранспарентним трошењем.

Челни људи општине Фоча тврде да би милионски кредит отишао у инфраструктуру, пољопривреду, подстицаје запошљавању, можда неком новом погону да није било дугова. Кажу да ће се и даље придржавати рационализације и транспарентног трошења буџетских средстава, плаћању рачуна на вријеме како би годину завршили позитивно. Да ће бити тако, надају се сви они који желе да Фоча устане на ноге и начини прве велике помаке. Јер са буџетом се не игра, као ни са вољом и захтјевима грађана којима је доста и кредита и дуговања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана