Дуговања

Горан Маунага

Дуговања правних лица, предузећа и појединаца ентитетским и институцијама БиХ за разноразне доприносе и порезе достигла су огромне износе, који се уз то сваким даном још и увећавају, па је оваква ситуација постала више него забрињавајућа.

Како имати замјерке на рад, рецимо, Фонда за пензијско-инвалидско осигурање РС поред чињенице да предузећа у стечају или ликвидацији тој институцији дугују више од 85 милиона марака, док само десет највећих дужника за доприносе дугује преко 33 милиона марака.

Пошто је ријеч о бившим државним предузећима и акционарским друштвима, у таквој ситуацији већина терета пада на Владу РС.

Тако је највећи дио до сада наплаћених потраживања и уплатила Влада, а поразан је податак да су укупна потраживања Фонда ПИО по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају прошле године износила скоро 400 милиона марака.

Знајући да велика дуговања за доприносе имају и здравствене установе, јавна предузећа, те да је дио потраживања репрограмиран, оправдано се морамо упитати ко и како може да живи од дуговања и репрограмирања, односно од измиривања туђих дугова?

Ни ту није крај.

Фрапантан је и податак да је број највећих пореских дужника Управи за индиректно опорезивање за ПДВ за само прва три мјесеца ове године повећан за чак 47 обвезника, а укупан дуг чак за три милиона КМ.

То значи да тај дуг мјесечно у просјеку расте за милион марака, што ургентно мора да се заустави.

С обзиром на то да је, рецимо, УИО Тужилаштву БиХ сукцесивно подносио детаљне извјештаје о дуговањима предузећа, тужилаштво је неке од тих предмета давно требало да одради.

У том послу надлежне институције за спровођење закона морале би да буду ефектније и ажурније јер се не смије дозволити да су дуговања стара скоро по деценију. Јер дужници су познати, зна се колико дугују, као што нису непознаница ни незаконитости којима су се многи од њих бавили.

А од оволиких дугова сасвим сигурно нико неће имати користи. Напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана