Дуговања

Свјетлана Шурлан

Пријетња контролом и истрагом, поготово оном инспекцијском и тужилачком, изгледа да је најбољи начин да се у БиХ ријеше нагомилани проблеми у институцијама.

Јер тек кад се онима који су се огријешили о прописе запријети казнама и процесуирањем, они се одлучују на то да испуне своје законски прописане обавезе.

То се показало ко зна колико пута, а овога пута на примјеру дуговања за индиректне порезе према Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Годинама се гомилају износи неплаћених милиона марака обавеза према држави, а мало коме од пореских обвезника пало је на памет да редовно измирује обавезе упркос великим затезним каматама у случају кашњења.

Радије су привредници одлучивали да "касније" плате више, него да "сада" искеширају мање новца, јер увијек је нешто било прече од државе.

Нису превише о питању наплате чинили ни запослени у УИО, те се нечињењем и једних и других накупило више од 2.300 милиона марака дуга само по основу ПДВ-а.

А онда се коначно неко сјетио да то наплати, да предузме нешто како се дуг и даље не би гомилао.

Касно или не, акција да се прво објави списак дужника те на стуб срама ставе имена дужника, дала је резултат.

Још једном је доказано да је нашем народу битније шта село прича него какво му је заиста стање у сопственој кући.

Иако је објављивање списка имало резултат и поједини су се одлучили да плате дуг, или бар његов дио, УИО је наставио с акцијом.

Иако помало излизан модел да се за све и свашта формира тим, комисија, одбор, Управа се ипак одлучила на такав потез.

С намјером да уплаши неплатише, упоредила је тим за рјешавање свих предмета о дуговањима, који је формирала са Тужилаштвом БиХ, са хрватским УСКОК-ом.

Колико ће заиста овај тим постићи није реално прецизирати с обзиром на то да у БиХ вриједи она позната да "када не желите да се нешто ријеши, формирајте комисију или тим".

За сада је, међутим, и само његово формирање дало резултат, јер милиони марака дуга већ су уплаћени.

Који је идући корак УИО није познато, али је сасвим сигурно да ће се и даље морати довијати на различите начине како би наплатио дуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана