Дуговања “Шумама”

Марина Чигоја

“Шуме РС” у првих шест мјесеци 2013, послије неколико година негативних резултата, коначно су направиле позитивне помаке и оствариле позитиван резултат.

Податак да су “Шуме” коначно почеле да излазе из дубиозе у којој се дуже вријеме налазе јесте нешто што је позитивно, али успјех, нажалост, квари чињеница да је тај резултат могао да буде још већи. А није због дуговања према “Шумама” која су се годинама гомилала и достигла милионе и милионе марака, због чега предузеће и данас трпи.

Како су се раније управе односиле према овом предузећу, најбоље говори податак да, осим што је имало константне губитке, предузеће тренутно води 750 спорова против дужника који им дугују чак 33 милиона марака. Исход ових спорова крајње је неизвјестан, а оно што посебно забрињава је то да се већи дио тих потраживања односи на обавезе настале у посљедње три или четири године.

Овај податак заиста захтијева не само посебну пажњу управе “Шума Српске”, него и правосудних институција РС, с обзиром на то да у оволиком дугу сигурно има “мутних радњи”, само је питање ко је и колико у све то упетљан.

Очигледно је да су “Шуме” склапале уговоре са фиктивним фирмама које су гомилале дугове и ово предузеће увлачиле у све већу дубиозу. Зна се да су поједине фирме узимале робу и прерађивале је, а да при томе нису ништа платиле “Шумама”. Послије тога једноставно су нестале, а “Шумама” оставиле дугове. Како је могуће да је роба давана без икакве гаранције да ће она бити и наплаћена? Да ли су и колику корист челни људи овог јавног предузећа имали од тога и за колико су заиста оштећене “Шуме” и РС?

Јасно је да надлежне институције и те како треба да засучу рукаве и открију ко је давао предузећима робу коју никада нису успјели да наплате и да те појединце адекватно казни. Само тако ће у ово предузеће, у којем је годинама радио ко је шта хтио, почети да се уводи ред.

Поред тога, познате су и бројне друге афере које се везују за ово предузеће, а сигурно је да, ако то све не буде ријешено, оно тешко може да стане на своје ноге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана