Дуг за боловања

Марина Чигоја

За проблем дуговања који годинама гуши привреду Републике Српске, али све више и фондове, још нема одговарајућег лијека.

Да је тренутно најпопуларнији принцип пословања код нас "дођем ти, дођеш ми" показују и најновији подаци Фонда здравственог осигурања који говоре да овај фонд послодавцима у Српској дугује чак 31 милион марака. Своја дуговања за раднике на боловању правдају чињеницом да су дуговања према њима далеко већа и износе више од 200 милиона марака.

- Да се редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање, дуг за боловања не би постојао и Фонд би могао да редовно извршава своје обавезе - кажу у Фонду.

Наравно да обавезе према Фонду треба да се измирују и да свако треба да поштује закон, али поставља се питање шта би се десило када би сви послодавци који годинама кубуре са немогућношћу наплате потраживања, рекли када "плате мени, платићемо и ми Фонду"? Сигурно је да бисмо се нашли у још већем хаосу него што већ јесмо.

Због тога се не би смјели сви послодавци стављати у исти кош. Фонд би требало да одвоји послодавце који редовно измирују своје обавезе од оних који то не чине и у складу са тим и  измирују своје обавезе.

Свакако, ни то није трајно рјешење и због тога се мора тражити неко ново које ће проблеме рјешавати из коријена.

Очигледно је да сви, од приватних, преко јавних предузећа, до фондова имају проблема у наплати својих потраживања. Наравно, лакши дио посла је успоставити дијагнозу, а много тежи наћи начин како да се то стање излијечи.

Дуго очекивани закон у мултилатералној компензацији требало би донекле питање међусобних дуговања да доведе у ред и да омогући да се пребијањем ти дугови макар мало смање, јер је јасно да овдје свако сваком дугује и да се послови све чешће "преклапају", а да је добијање готовог новца постало скоро немогућа мисија.

Рјешења нису једноставна, али она се морају наћи. Милионска дуговања једних према другима никоме не иду у прилог, а данак ће на крају сигурно платити сами радници односно пацијенти. Ситуација у привреди, као и у здравству је далеко од добре, а све док се не почне радити на измирењу обавеза једних према другима, тешко је очекивати неке значајније помаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана