Дуг ФБиХ

Свјетлана Тадић
Дуг ФБиХ

Федерација БиХ има један једини циљ у свом мандату, а то је да опструише Републику Српску, и то на сваки могући начин.

Први од начина је крађа новца од РС по основу прихода од индиректних пореза из Управе за индиректно опорезивање БиХ. Након што је крађа учињена, а новац који припада РС завршио у ФБиХ, на сваки могући начин званичници федералне Владе покушавају да тај новац заувијек задрже, односно присвоје без икаквог основа.

Дуг је тако растао и растао, те достигао више десетина милиона марака са којима је умјесто РС располагала ФБиХ.

Прво су одбијали да признају дуг, затим су га признали, али су негирали његов износ, па су на крају признали и износ и на једвите јаде у септембру пристали да врате дио дуга РС.

Тада је договорено да се Српској врати укупно 33,8 милиона марака од ПДВ-а за 2008, 2009. и прву половину 2010. и 2011. године.

Aли, ФБиХ не би била то што јесте да у сваком договору не остане и нешто што није договорено. Остао им је споран дуг од ПДВ-а из друге половине 2010. године који износи око 30 милиона марака.

Е, за наплату тог дуга договорено је да Српска чека максимално до краја ове године, али то ће се по свему судећи реализовати тек идуће, ако буде среће.

Срећа Српској је потребна, јер уз показану спремност ФБиХ, никада неће добити назад своје паре.

Наиме, када је у септембру договорено враћање дијела дуга, договорено је и да се попуни јединица за крајњу потрошњу Управног одбора УИО која би провјерила да ли је добро израчунато и колико то заправо ФБиХ дугује.

Захтијевала је то управо ФБиХ која ни дан-данас није показала спремност да се тај њен захтјев реализује.

Да је ријеч о очигледној опструкцији показује и чињеница да рок до када је Јединица требало да прерачуна дуг истиче ових дана, а да група још није ни формирана. Зашто?

Зато што је ФБиХ, која је захтијевала да то тијело буде формирано, као свог представника предложила особу која није имала стручне квалификације за прерачунавање.

Тако главни "рачуновођа" ФБиХ није могао да рачуна, а кад не може он, онда не иде да рачунају ни представници БиХ и РС сами, а уосталом они се нису ни бунили за износе дуга.

И тако се, у вријеме када би ФБиХ требало да враћа још 30 милиона РС, чека да Федерација нађе рачуновођу по својој мјери.

По свему судећи, жеља им није да дуг буде умањен, већ да се никако не обрачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана