Дуг БиХ

Свјетлана Тадић
Дуг БиХ

Како раде министри на нивоу БиХ у техничком мандату показује и податак да се спољни дуг БиХ за само два мјесеца повећао за 137 милиона марака.

То се десило у периоду јул-септембар, времену када становништво БиХ иде на годишње одморе, па су се министри ваљда надали да ће мало ко обратити пажњу на енормно задуживање.

Надања им се нису испунила, јер је управо Комисија за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ тражила од Министарства финансија БиХ цјеловиту и детаљну информацију о задужености БиХ.

Е, ту већ Министарство није могло ништа, па је обзнанило како се БиХ љетос понашала поводом задуживања код различитих међународних финансијских институција.

Закључено је да је спољни дуг БиХ на почетку септембра ове године износио више од 6,3 милијарде марака, што је за 137 милиона више у односу на задуженост два мјесеца раније, односно на почетку јула.

Иако БиХ има на располагању више од 1,954 милијарде марака неангажованих кредита, за које плаћа камате, ипак се константно узимају нови кредити.

Што се тиче спољног дуга ентитета, због своје сложене организације, ФБиХ је до сада скупила више од четири милијарде марака дуга, док је спољна задуженост Републике Српске 2,2 милијарде КМ.

Задуживања не би била спорна, јер, према мишљењу економиста, "БиХ није високо задужена", само да се добијена средства троше како треба.

Овако имамо стање да се у различитим извјештајима наводи да се по БиХ од кредита граде путеви, жељезнице, здравствене, образовне установе... међутим, мало од тога стварно се дешава.

Нема капиталних инвестиција, а задужења иду директно у потрошњу, и то у већину случајева за крпљење буџетских дефицита.

Да БиХ сваким даном тоне све дубље, потврђује и чињеница да идуће године доспијевају рате за наплату кредита који је ММФ дао БиХ. Како ће се овај кредит отплаћивати, питање је, јер БиХ ни на који начин не жели да се одрекне своје скупе администрације која из дана у дан све више кошта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана