Дудаковић

Горан Маунага
Дудаковић

Ратни командант Петог корпуса Aрмије РБиХ Aтиф Дудаковић ускоро ће бити оптужен, ухапшен, процесуиран и осуђен за ратне злочине које је починио на подручју Крајине током рата у БиХ.

До тог момента, кад му више не могу помоћи ни моћни западни пријатељи који су га, и поред необоривих доказа да је починио злочине, држали ван домашаја права и правде, требало је да прођу године и да количина тих доказа буде толика па да и најобичнијем лаику постане јасно да ту никако нису чиста посла.

Постало је заиста потпуно лицемјерно, бесмислено и безобразно држати још на слободи човјека за којег постоји толико доказног материјала, видео-записа, свједока и докумената, непобитних чињеница које говоре кад, гдје и како је починио ратне злочине.

Aли без обзира на све то, готово сви запослени у Тужилаштву БиХ опет ће се побунити због подизања оптужнице против Дудаковића коју тужилац у том предмету фактички, не може, а да не подигне, све и да то хоће.

Не може, јер би неподизање оптужнице и неосуђивање Дудаковића за ратне злочине, па макар та осуда гласила и на само мјесец затвора, представљало потпуно јасан доказ пристрасности и једностраности Тужилаштва и Суда БиХ, институција коју су и до сада саме себе немало компромитовале.

Наиме, Дудаковић је једини официр свих зараћених војски и страна у БиХ за којег постоји толика количина необоривих доказа за почињене ратне злочине, а да је и поред тога још на слободи.

И даље, он је засигурно човјек, или нечовјек, у цијелој БиХ, узимајући у обзир и све оне којима је већ пресуђено или којима се тек суди за ратне злочине, што у Хашком трибуналу, што у судовима у БиХ, за чије почињене злочине генерално постоји највише директног доказног материјала свих врста.

Јасно је да он није ухапшен ни послије јавно емитованих видео-снимака који су приказани још 2006. године и на којима наређује ликвидацију заробљених војника и паљење српских села, само зато јер је иза себе имао подршку моћника са Запада.

Исти ти су га сачували и кад су у питању свједоци, што покајници из његовог обезбјеђења, што преживјели Срби, што "Aбдићеви Бошњаци" из Велике Кладуше. Ни ратна документација, због исте подршке, није у том случају помагала.

Тек кад су у касарни у Бихаћу откривени посмртни остаци убијених заробљеника, припадника ВРС, Тужилаштво је морало да нареди прибављање ратне архиве Петог корпуса Aрмије РБиХ која је до сада била "адактирана" на познатој локацији.

Нећемо се мијешати у даљи рад Тужилаштва и Суда БиХ, али се надамо да знају адресе свједока који ће, прије него што до њих дођу медији, посвједочити и о Дудаковићем жртвама које би тек требало да буду ексхумиране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана