Дудаковић

Горан Маунага

Досадашње неподизање оптужнице против команданта Петог корпуса Aрмије РБиХ Aтифа Дудаковића потпуно је јасан доказ пристрасности, једностраности и политичке мотивисаности Тужилаштва БиХ.

Предмет “Дудаковић и други” један је од оних за које постоје необориви докази о починиоцима и наредбодавцима злочина извршених над Србима.

ЦЈБ Бањалука поднио је Тужилаштву БиХ трећи извјештај против Дудаковића, уз нове доказе и свједоке о злочинима које је починио, али и даље нема одговора на питање хоће ли Дудаковић икада бити процесуиран.

Зашто? Зато што је тешко повјеровати да се то може сада десити ако већ до данас није процесуиран уз доказе какви нису постојали чак ни за оне који су за ратне злочине осуђени на најдужу затворску казну.

У његовом случају, о томе да ли ће бити поднесен извјештај Тужилаштва Суду БиХ, и хоће ли та оптужница бити потврђена, одлучују искључиво његови моћни пријатељи из свијета, тачно они који су током рата, и поред ембарга, наоружавали Aрмију РБиХ.

Aко би против Дудаковића којим случајем био покренут поступак за ратне злочине и он се нашао на суду, нема сумње да би он тада рекао ко је и како наоружавао његову војску. Зато је Дудаковић, и поред оних необоривих доказа, докумената, видео-записа и свједока, још на слободи. A зато су, кад је ријеч о Дудаковићу, годинама у оптицају само допуне извјештаја и наредби које су, за сада, без икаквог стварног ефекта.

Тако су прије скоро пуних пет година у допуни наредбе Тужилаштва БиХ о спровођењу истраге против Дудаковића и још 21 његовог сарадника наведени детаљи злочина које су они починили. Терете се чак по 22 тачке за почињене ратне злочине на подручју Крајине. Aли ни од тога до данас није било ништа.

Осим тог, Тужилаштво је у истрази против Дудаковића игнорисало и пресуде за ратне злочине Суда БиХ против Дудаковићевих официра Идхана Сипића, Суада Капића Хоџе и Суље Карајића, иако је Дудаковић знао за све те злочине и наређивао им.

С обзиром на то да су, дакле, прошле године, а да Дудаковић и поред необоривих доказа није процесуиран, и најобичнијем лаику је јасно о чему се ту ради. Могуће је чак да Дудаковић никада неће бити процесуиран, али у таквој БиХ онда не може никада бити ни помирења ни суживота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана