Дубоки нотарски и празни наши џепови

Маријана Миљић Бјеловук

Муку како да преживе од првог до првог, са којом се сусреће највећи број грађана у РС, не муче нотари који истим тим грађанима папрено наплаћују своје услуге.

Они изгледа имају своје друге муке, јер не знају како распоредити зараду која годишње премашује стотине хиљада марака. Да је тако показују и подаци Пореске управе РС, према којима је највећу зараду у прошлој години имао нотар који је згрнуо, ни мање ни више, него 361.000 марака од својих услуга.

И слабије пласиранима патња је направити план утрошка зараде, јер је и онај на најлошијој, десетој позицији, згрнуо "сићу" од 198.000 марака.

Већина грађана Српске за читав свој радни вијек не може зарадити овај новац. Поједини то не би убрали ни да имају два, три па и четири живота ако узмемо у обзир да велики број грађана у РС ради за минималац.

Нотари у РС тих проблема немају, а надлежности им се свакодневно проширују. Свако мало чујемо како треба сачинити разне уговоре код нотара, овјерити неки тамо документ, а грађани за то са сићом коју добијају не могу. Поједини се и задужују само како би платили папрене нотарске услуге.

Након свега изгледа да, што би наш народ рекао, душу ваде клијентима. И нико им ништа не може. Бар није могао до сада.

Са вртоглавим зарадама не би нас изненадило да поред свих услуга и свакодневног проширења надлежности ова бранша почне наплаћивати клијентима чак и улазак у њихову канцеларију. А грађанима и привредницима су и те како потребни. Без њих млади и млади брачни парови не могу купити ни стан, а у читавом ланцу прибављања на тоне докумената уговор код њих плаћају најскупље.

Тој пракси и енормном богаћењу нотара једном за свагда треба стати у крај. Од тога користи немају ни грађани, али ни РС, која треба да уради све да прилагоди тарифе нотара примањима и животном стандарду грађана.

Постоје начини, али их треба само спровести у дјело. Хитно треба измијенити законска и подзаконска документа која регулишу примања ове бранше. На надлежнима је да одлуче да ли то хоће. Урадиће то само ако желе добро РС и њеним грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана