Дубиоза колектив

Вељко Зељковић
Дубиоза колектив

Европска централна банка, у покушајима да снизи инфлацију на циљаних два одсто, до сада је у неколико наврата дизала каматне стопе како би се смањила потражња и куповна моћ грађана. Сматрају да је то једини лијек за инфлаторни рак који изједа унутрашње здраво ткиво еврозоне.

Земље Европске уније се свјесно гурају у сиромаштво и рецесију, те је све више компанија које затварају своје погоне, јер више нису у могућности да успјешно послују у таквим околностима. Све ово је, наравно, довело до пада привредних активности, што онда доводи до тога да је све више земаља суочено с проблемом како у будућности сервисирати већ нагомилане дугове, који у неким случајевима износе и више од 100 одсто БДП-а.

Све је кренуло с пандемијом и неконтролисаним штампањем новца. Наставило се с ратом у Украјини, када су доношене неразумне и погубне економске и финансијске одлуке. Зарад солидарности европски политичари, поготово они који обављају неку од функција у Бриселу,  жртвовали су идилични живот својих грађана зарад интереса један одсто људи у свијету.

Сада су те исте земље у ситуацији да их свако ново задуживање по високим каматним стопама гура у погубну финансијску дубиозу. Грчки сценарио постаје све реалнији. На ово је недавно упозорио и ММФ, чији стручњаци сматрају да ће трошкови сервисирања дуга вјероватно нагло порасти те постати велики камен око врата појединих држава.

Како би се извукле из те ситуације, те исте земље прибјегавају продаји обвезница, а како би привукле потенцијалне купце, нуде примамљиве каматне стопе на све већи временски рок. То је двосјекли мач, јер на тај начин реална економија остаје без инвестиција и тако пријеко потребних нових улагања. Једноставно, стварају се услови за велику финансијску кризу, олују, којој су највише кумовали политичари и финансијски климатолози. Како до сада ниједна држава није пропала, тај терет ће на својој грбачи највише осјетити грађани, обични људи, али и предузетници.

И док европска економија пропада, она битна за живот људи, европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон недавно се похвалио да је производња муниције у Европској унији скочила за 30 одсто у 2023. И то је вјероватно једина грана привреде, индустрије, која тренутно у земљама ЕУ цвјета. Није то сектор аграра, енергетике, прехрамбене индустрије, већ војно-технолошки комплекс, а што нам много говори о свеопштем лудилу које је завладало свијетом.

И умјесто да се нешто коначно пресијече, те омогући људима колико-толико нормалан живот, ММФ позива на ново заоштравање монетарне политике, што подразумијева смањење јавне потрошње, мање плате и пензије, те веће порезе. А шта то значи? Па, још већу дубиозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана