Државни затвор

Сандра Милетић
Државни затвор

Да у БиХ готово ништа не може да се направи на вријеме и без проблема, овог пута је показала изградња државног затвора у Војковићима у Источном Сарајеву, у којем би требало да буду смјештене особе осуђене за најтежа кривична дјела.

Изградња затвора, чији је камен темељац урађен сада већ давне 2006. године, требало је да се оконча још 2008. (дакле прије пуне двије године) али она још није ни започела.

Осим тога, читав посао умјесто планираних 30 милиона марака, коштаће чак око 80 милиона.

Радови би требало да отпочну средином идуће године, али како је кренуло, мало ко вјерује у то.

Главни кривац за сада већ вишегодишње кашњење изградње је турска пројектантска фирма "Туш-Таш" која је у старту направила потпуно погрешан пројекат, за који се, нажалост, касно утврдило да не ваља.

Тако се умјесто у градњу, кренуло у израду потпуно новог пројекта, који би требало да буде завршен до краја јануара сљедеће године.

На новом пројекту раде архитекте из Њемачке, експерти из Лондона и Норвешке у кооперацији са пројектантском кућом "Нон-стоп".

Европска комисија одредила је пројектантску кућу која ће радити на новом пројекту, као што је била укључена и у одабир фирме која је радила на пројекту који је пропао.

За пропали пројекат Европска комисија дала је "Туш-Ташу" 800.000 марака, а до сада је у изградњу затвора, која није почела, утрошено око 3,1 милион КМ из буџета. Читав је аранжман, иначе, био рађен у организацији Суда и Тужилаштва БиХ.

Оно што је невјероватно у причи око изградње затвора јесте такав приступ и пропусти у једном тако озбиљном и скупом пројекту, око којег се врте десетине милиона марака.

Да човјек не повјерује да фирма која се прихватила посла у којем треба да се изгради објекат у коме ће боравити најопаснији људи у земљи направи пројекат који је толико лош да не може ни да се поправи, већ мора да се ради изнова. Можемо само да се надамо да ће пројекат овога пута да буде онакав какав би требало да буде.

Све у свему, БиХ ће чекати још најмање годину или двије да добије државни затвор, који је и више него неопходан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана