Државни станови

Свјетлана Шурлан

Недореченост прописа и веома честе рупе у закону главни су узрок проблема већине грађана у Српској.

Како је шта прописано и како треба тумачити оно што је прописано, зависи од институције до институције, од службеника до службеника.

Један од таквих примјера, због којег је грађане веома често забољела глава јер нису знали како против система, је недореченост у уговорима о откупу државних станова, у прописима који регулишу ову област, у процедурама...

Прије више од десетак година почео је откуп државних станова у РС, неки су склопили уговоре на десет, неки на двадесет година.

Прошле и ове године тих десетак година је истекло и истиче, а онима који су се понадали да ће бити "своји на своме" нада је спласнула када су отишли да упишу власништво над откупљеним станом и да "скину" хипотеку.

У надлежним институцијама их је дочекало обавјештење да треба да уплате и по неколико хиљада марака, чак и до оне цифре коју су већ отплатили у посљедњих десет година.

Објашњење је било једноставно, ако су прескочили три рате било када у десет година, без обзира на то што су касније редовно све плаћали, а неки и прије рока отплатили стан, за та три кашњења обрачуната им је камата на цјелокупан износ дуга.

Зашто је то тако? Зато што влада недореченост прописа.

У уговорима о откупу могућност обрачуна камата није спомињана, већ је само писало да, ако буду прескочене три рате, цјелокупан износ долази на наплату.

Међутим, надлежни су другачије протумачили уговоре и све прописе у вези с том облашћу и закључили да не наплаћују цјелокупан износ дуга већ да на њега "пуцају" камате.

О томе купце станова, наравно, нису обавјештавали, а камате су расле и расле.

Када су дошле на наплату и када је уочен проблем, започело је његово рјешавање, али и то је трајало годину.

Прошле седмице се агонија завршила, дефинисано је да се не може на тај начин обрачунавати и наплаћивати камата.

Али и пропис о томе је недоречен, не регулише шта са онима који су због мука са системом већ платили незаконито обрачунате камате. Они, једноставно, нису имали среће. А таквих "несрећних" ће сигурно бити све више јер постоји и превише рупа и недоречености у прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана