Државни јавашлук

Жељка Домазет

Да се јавашлук у институцијама на нивоу БиХ понавља и продубљује из године у годину, потврђују и најновији ревизорски извјештаји у којима је откривено брдо безакоња и бахатости. Када је ријеч о трошењу јавног новца, запослени у институцијама на нивоу БиХ понашају се као да је ријеч о “алајбеговој слами” и завлаче руку у државне новчанике слободније него у личне.

Већ и птице на грани знају да су јавне набавке у овој земљи легло криминала, али се годинама ништа не подузима. Већ одавно је Савјет министара донио одлуку да без посебних одлука нема новог запошљавања у институцијама, али се нашао начин да се доскочи и томе, па уколико се и одобри запошљавање једног државног службеника, сви они који су се пријавили на конкурс заузели су стартне позиције и ако којим случајем имају добре партијске везе, угураће се на државне јасле.

Невиђени јавашлук из године у годину се понавља и приликом коришћења службених возила, па нису ријетке институције у којима се та возила користе 24 часа и у приватне сврхе.

Чињеница је да су неки државни службеници, који су се на изборима ухљебили на посланичке позиције, своју радну позицију у институцијама заледили и када им престане мандат, не морају да се секирају за своје радно мјесто. Потврда јавашлука је и податак да неки службеници под суспензијом могу бити и више година, да неплаћено одсуство такође може да се толерише годинама, а да послове тих истих службеника обављају њихове колеге.

Од када је успостављена Канцеларија за ревизију институција БиХ, која годинама указује на драстичне неправилности у раду институција, до данас се није десило да је неки државни службеник остао без посла за пропусте које је учинио, нити је било који министар одговарао због лоших налаза ревизора, нити је смијењен, иако је институција којом је руководио из године у годину понављала исте грешке. Такав однос према ревизорским извјештајима може само довести до закључка да су и ти извјештаји постали сами себи сврха и да се јавашлук наставља без икаквих посљедица.

Ако се свему томе дода чињеница да једино у овој земљи нерад може дебело да се наплати, онда је јасно да се задуго у БиХ неће стати на зелену грану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана