Државне јасне

Aлександар Сања Илић

Страначка ухљебљења увијек су топ тема у нашој земљи и са сигурношћу можемо рећи да у Српској и ФБиХ нема ниједног града нити општине у којој није заступљена ова пракса запошљавања.

Посљедњи случај ухљебљења страначких колега уздрмао је Бијељину, јер градоначелник овог града Мићо Мићић не допушта да његови начелници одјељења, које је смијенила нова скупштинска већина, остану без посла.

Мићић ни по коју цијену не жели ништа да препусти случају, јер је одмах послије смјене начелника похитао да направи нову систематизацију радних мјеста.

Ништа то и не би било чудно ни спорно да се ради о отварању нових, пријеко потребних радних мјеста.

У овом случају, међутим, Мићић се на систематизацију одлучио како би смијењене начелнике упослио на позицију ни мање ни више него савјетника новоименованих начелника.

Овим потезом градоначелник Бијељине спријечио је да његови досадашњи сарадници остану без позамашне плате у Градској управи, а појединима је дао и већа овлашћења и у односу на саме начелнике одјељења.

Сасвим је јасно да Мићић на овај начин жели да контролише даљи рад комплетне Градске управе и да кроз своје савјетнике одлучује о свим пословима у одјељењима.

Са друге стране, Мићић очигледно жели да поручи свима да да изнад њега нема шефа и да само он може да управља Градском управом.

Јасно је и да оваквом, како Мићићевом, тако и политиком свих других Мићића, нећемо стићи далеко, односно само ћемо тапкати у мјесту без икакве шансе да кренемо напријед.

Грађани нису заслужили да их воде и представљају политичари којима су приоритети политичка запошљавања, а на посљедњем мјесту они који су их и поставили на та мјеста.

С обзиром на то да се ближе и локални избори, становници Српске и БиХ треба добро да се запитају да ли и ко од политичара заслужује њихов глас. Можда, ипак, постоје они ријетки који неће стављати у први план политичке интересе, а у посљедњи оне који су их изабрали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана