Државне јасле

Свјетлана Шурлан

Када су сви помислили да је Свен Алкалај посљедњи министар који је без имало устезања трошио паре буџетских корисника, посјећујући најпрестижније тениске турнире и обилазећи различите афричке и азијске земље, дође Златко Лагумџија.

Канцеларија за ревизију објелоданила је извјештај о раду Министарства иностраних послова (МИП) БиХ из којег је видљиво да се трошило и капом и шаком.  

Потрошени милиони марака заједнички су мање-више за већину институција БиХ, чак и за оне чији је разлог постојања врло тешко докучити, али у МИП-у трошкови су посебни. Посебно импресионирају одређене врсте накнада које се исплаћују у овој институцији.

Тако запослени у МИП-у имају привилегију да добију "јубиларну награду за стабилност у раду и дарове дјеци", "накнаде за школовање дјеце", а посебну пажњу привлаче "остале посебне накнаде - дјечији додатак и активност супружника". На ове посљедње "посебне накнаде" прошле године је из буџета потрошено скоро пола милиона марака, тачније 466.184 КМ.

Зашто се исплаћује дјечији додатак, поред накнада за школовање дјеце и шта је то посебна накнада за активност супружника ревизори нису докучили.

Како би онда грађани могли то да разумију, поготово ако се има у виду чињеница колико је незапослених у БиХ, а и колика је просјечна плата оних који имају срећу да су запослени.

О накнадама за превоз са посла и на посао, за трошкове смјештаја функционера, за одвојен живот, за топли оброк током рада, за регрес за годишњи одмор и за одлазак у пензију сувишно је и говорити. Ове врсте накнада су се већ одавно устабилиле у институцијама БиХ и вуку из буџета БиХ годишње милионе марака.

Ово је само скретање пажње на накнаде које се исплаћују у МИП-у и што је сасвим довољно да се цијело друштво и систем запитају докле се може ићи и хоће ли се ико икада дозвати памети и радити одговорно свој посао.

Одговорност за (не)рад изостаје, БиХ тоне све дубље у кризу, већина становништва грца у дуговима и сиромаштву, а само поједини уживају благодети буџета. Оно чега сви треба да постану свјесни је да буџет пуни ова прва група становништва и да њима треба и да се врати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана