Државна имовина

Жељка Добрић
Државна имовина

Високи представник у БиХ Валентин Инцко (не)очекивано је у сриједу издао налог којим се обуставља примјена Закона РС о статусу државне имовине која се налази на територији Републике Српске и под забраном је располагања.

Каже Инцко да је налог на снази све до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ. A тај суд треба да одлучи о захтјеву замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Сулејмана Тихића који је (ничим изазван) најавио да ће тражити од њега поништавање Закона, јер му, ето није по вољи. Тачније, необавијештени Тихић сматра да су Законом "прекршени Устав и закони БиХ", те да је БиХ "једини власник цјелокупне државне имовине".

Неколико нелогичних ствари упадљиво је у вези са најновијим дешавањима око овог закона, који је, још од времена док је био у најави, "трн у оку" представницима ФБиХ. Прва је та да је високи представник у БиХ још једном показао да му је намјера да у БиХ буде "полицајац" задужен за застрашивање Републике Српске и у будућем периоду. A Савјет за примјену мира (без руског амбасадора), наравно, ту је да му брзином свјетлости пружи подршку.

Друга ствар је та што Тихић позива на Устав и законе, које очигледно није ни прочитао. Јер Дејтон не каже да БиХ има своју имовину него да имовина припада ентитетима на чијој територији се налази. Самим тим, Српска је имала право да уреди ту област на својој територији и да одлучи шта ће са имовином која јој по Дејтону припада. Уосталом, приликом доношења овог закона вођено је рачуна о томе да он буде у складу са Уставом и осталим актима.

И Уставни суд Републике Српске рекао је да Законом о статусу државне имовине која се налази на територији РС нису повријеђени витални национални интереси нити једног народа у БиХ и потврдио право Српске да га донесе.

Треће је да Уставни суд БиХ, осим тога што није надлежан да испитује уставност поменутог закона, нема на основу чега ни да га оспори, тако да ће бити преседан ако се то деси, а што не би требало искључити. Јер иако OHR тврди да Инцко не жели да утиче на одлуку суда, самим својим налогом дао им је "миг" коме да се приклоне.

Српска је изгледа кажњена, јер је по ко зна који пут показала спремност да ријеши питање државне имовине, за разлику од надлежних у ФБиХ којима није у интересу да се ријеши то питање као један од услова за затварање OHR-а. A док трају натезања, та имовина пропада.

Из свега се може закључити само да је циљ цијеле новонастале гужве један: зауставити РС ако имало оде испред ФБиХ, па нека је 100 пута у праву. Није им, срећом, успјело ни раније, па неће ни сада. РС ће увијек макар за један корак бити испред ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана