Државна имовина

Вања Штрбац
Државна имовина

Једногласна одлука Комисије за државну имовину БиХ, којом се задужују заједничке институције да направе списак државне имовине, коју користе и која им је потребна, буди наду да ће ускоро да се ријеши ово питање, које годинама стоји отворено.

Све заједничке институције добиле су задужење да до 15. јуна доставе списак оне имовине која им је потребна за обављање својих дужности прописаних законом. Након што добије овај списак, Комисија би требало да га достави Савјету министара.

До цијеле је збрке дошло када је OHR-ов тим крајем прошле године направио списак државне имовине у БиХ, а списком је обухваћено 85 одсто имовине на територији РС, док је свега 14 одсто пописане имовине на територији ФБиХ. Преостали дио припада Брчко дистрикту. OHR је направио списак и рекао да је на властима БиХ да то подијеле.

A, да је попис урађен траљаво, показује и чињеница да су се под имовином потребном за функционисање институција БиХ нашли национални паркови и друштвена имовина са територије РС. OHR је, као државну имовину БиХ, пописао и националне паркове Сутјеска и Козара, Савез бораца и станицу полиције у Омарској и бројне друштвене домове. На списку су се нашле ливаде, касарне, брда и шуме на подручју Источног Сарајева на којима су послије рата изграђена насеља Доње Младице, Павловац, Кула, дијелови Војковића и бројни привредни објекти. Како то подијелити?

Такво се нешто није, наравно, догодило са имовином у ФБиХ.

Влада РС одмах је реаговала и дала задатак Савјету министара БиХ да утврди која је имовина потребна за функционисање заједничких институција БиХ, а Савјет министара је пренио то задужење на Комисију за државну имовину БиХ.

Да ли ће Комисија у предвиђеном року да добије повратне информације од институција БиХ, да би се на основу њих Савјет министара и владе РС и БиХ могле усагласити и договорити, послије чега би требало да донесу споразум о државној имовини, остаје да се види. Видјеће се и да ли ће Бошњаци да пристану на то да се држави БиХ да само оно што је потребно њеним институцијама, а да остала имовина припадне ентитетима. У сваком случају, ово је значајан помак. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана