Државна имовина

Жељка Башић
Државна имовина

Чим се наговијести рјешење суштинских проблема у БиХ које је повољно и за Републику Српску и за Федерацију, у Сарајеву се пробуде они који непрестано лобирају код међународне заједнице за то да се и сама помисао на добро рјешење сасијече прије него што почне да се примјењује.

Тако се догодило и овог пута у добро започетој намјери да се питање расподјеле државне имовине ријеши по територијално-функционалном принципу.

Тај модел предвиђа да држави БиХ и њеним заједничким институцијама треба да припадне оно што им је потребно за обављање Уставом и законом утврђених надлежности, а у власништву ентитета треба да буде сва имовина која се у њима налази.

Да се нешто дешава, показао је и посљедњи Коминике Савјета за примјену мира (PIC) у којем је споменуто да власти у БиХ треба што скорије да ријеше питање државне и војне имовине, изостављајући при том територијално-функционални принцип који је био наведен у претпосљедњем коминикеу PIC-а.

То ће Сарајево вјероватно да искористи у своју корист јер се, према мишљењу већине представника ФБиХ, државна имовина не треба расподијелити по територијално-функционалном принципу, него сва треба да буде у власништву БиХ.

Имовина би евентуално могла да се даје на коришћење кантоналним, ентитетским и другим институцијама у БиХ.

Сасвим је, међутим, логично да имовина која је неопходна за функционисање заједничких институција у БиХ буде укњижена на БиХ, а да оно што се налази и припада  територији ентитета по природи ствари буде укњижено као њихова својина.

Сваки други покушај мирише на политику која води ка унитаризацији БиХ.

"Прудски разговори" доприносили су, а надамо се томе да ће тако и наставити, да се питања битна за будућност БиХ рјешавају дијалогом. A управо "прудски договор" заговара расподјелу државне имовине у БиХ по територијалном и функционалном принципу, и то је према мишљењу представника РС једини равноправан модел рјешавања овог битног питања за ентитете и БиХ.

Да ли ће тако и бити, остаје да се види.

+++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана