Држављанства

Горан Маунага

Циљ позива за ревизују држављанстава, који истиче у октобру, је, како кажу надлежни, утврђивање истине о томе да ли су натурализовани држављани у периоду од априла 1992. до јануара 2006. у законитом процесу стекли држављанство БиХ.

Основни разлог за расписивање позива за провјеру држављанстава је то што велики број лица која су стекла држављанство натурализацијом није могуће пронаћи на адресама наведеним у вријеме стицања држављанства.

Не треба оспоравати то да сигурно има оних који нису на пријављеним адресама, али је сигурно и да у том приступу не треба поистовијетити српске прогнанике из растурене Југославије, односно из Хрватске са страним џихадистима који никад нису ни процесуирани.

Јер трећа по реду ревизија држављанстава могла би без бх. држављанства оставити велик број Срба, посебно оних протјераних из Хрватске. И то у вријеме кад та држављанства још увијек има велик број особа афроазијског поријекла који су држављанство стекли по основу учешћа у рату, припадника одреда "Ел муџахедин", а која им и поред двије ревизије никада нису одузета.

А  сигурно је да ни овој трећој ревизији неки од исламистичких страних вођа неће остати без држављанства БиХ.

Из Министарства цивилних послова БиХ поручили су да Срби из Хрватске не треба да брину о томе да ће им бити одузето држављанство ако докажу стварну везу са БиХ.

А баш то изискује прикупљање обимне и скупе документације што протјераним Србима представља велики проблем.

Јер потребно је доставити документацију из БиХ и из мјеста рођења, платити административне таксе и надовјере. Трошкови ће, нема сумње, достићи и неколико стотина марака које многи немају.

Истовремено, није без основа ни став протјераних Срба да су  као колатерална штета стрпани у исти кош са исламистичким добровољцима који још бораве у БиХ, и који још увијек имају заштиту у бошњачким структурама власти.

Нека, дакле, власт утврђује законитост стицања држављанстава БиХ, али нека то буде објективно и без привилеговања оних којих би БиХ требало да се стиди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана