Држављанства

Горан Маунага

Главни обавјештајац одреда "Ел муџахеддин" Ајман Авад само је један од 750 лица афроазијског поријекла који још увијек имају држављанства БиХ иако се повезани с ратним злочинима и тероризмом и иако су их добили на незаконит начин.

Аваду је све опроштено у замјену за свједочење против Расима Делића у Хашком трибуналу кад је тај Сиријац за себе рекао да је "напад на Возућу преспавао у рову". Он данас живи у Зеници гдје води НВО "Енсарије".

Дакле, нису важни ни злочини почињени над Србима у Возући за које нико од муџахедина није одговарао, нису важне ни Авадове везе с терористима као ни чињеница да је држављанство БиХ добио на основу лажних података.

Наиме, он је јединствени матични број добио у ЦСБ Зеница 1995. године што му је омогућио начелник тог ЦСБ Шефик Џаферовић, док му је ЦСБ Сарајево одобрио упис у књигу рођених у сарајевској општини Центар на основу чега је добио држављанство.

На исти начин скоро свих 750 афроазијата добило је држављанства БиХ која и данас посједују, с том разликом што су некима од њих то омогућили и други људи међу којима је и Шемсудин Мехмедовић.

А међу онима који имају држављанства БиХ су и најтраженији терористи данашњице. Џаферовић и Мехмедовић у свему томе не би били проблем, или би тај проблем до сада био ријешен, да нису имали подршку моћних.

То најбоље илуструје примјер Авада кога су западне обавјештајне службе амнестирале у замјену за свједочење против Делића који је, опет, послије тога, "страшно" кажњен са двије-три године затвора.     

Пошто су, дакле, западни моћници подржавали особе попут Авада, не треба да се чудимо што држављанства БиХ данас имају и они који су организовали напад на САД 11. септембра 2001, они који су имали намјеру да убију папу, они који су повезани с најпознатијим терористима, они који су чинили злочине по БиХ.

Не треба, јер у БиХ заиста више ништа не може да зачуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана