Држава у покушају

Дарко Момић

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поднио је кривичну пријаву против српског члана и предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика Тужилаштву БиХ због изјаве коју је Додик дао у недјељу у касарни “Козара” у Бањалуци на обиљежавању годишњице Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ који баштини традицију некадашње Војске РС.

Oво су јуче пренијели федерални медији наводећи да им је то потврђено из Комшићевог кабинета, а вијест су касније пренијели и бројни други, при чему нико није прецизирао за кршење којег кривичног дјела Комшић у својој кривичној пријави терети свог номиналног шефа Милорада Додика. Ако је само “због изјаве коју је Додик дао”, онда је Комшић показао да је Додик био сто одсто у праву када га је назвао политичким недоношчетом, јер би неко ко је на највишој функцији у овој држави у покушају, као што је Комшић, требало да зна да се због дате изјаве не може кривично одговарати чак ни у овој и оваквој, никаквој БиХ.

Ако није због изјаве, онда је требало да каже да ли је кривичну пријаву поднио због, како је претходних дана најављивао, позивања на побуну у Оружаним снагама БиХ или шта већ, а будући да ништа од тога нема, онда мора да прихвати оцјену да његов потез представља “популистичку промоцију политичара којег су у Предсједништво БиХ изабрали бошњачки гласови”, како је то оцијенио шеф посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац.

Међутим, шта у ствари представља Комшићев потез, најбоље је рекао сам Додик када је оцијенио да “хистерија која је настала након његове изјаве не служи ничему осим подгријавању унутрашњих политичких прилика и надгорњавања ко ће му више и прије одбрусити”. Он је поручио и да Оружане снаге БиХ нису тековина Дејтонског мировног споразума, постављајући при том питање “о каквим оружаним снагама и каквој БиХ говоримо ако симболи Српске у њој нису прихватљиви”.

И послије свега тога и умјесто спуштања тензија, од стране међународних званичника стигне саопштење Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИК) у којем се дословно каже:

“ПИК недвосмислено потврђује да Оружане снаге БиХ представљају кључни елемент стабилности, кохезије и сигурности Босне и Херцеговине, те подржава улогу коју оне имају како у БиХ тако и у неколицини међународних мировних мисија.”

Елем, очигледно ово није ни држава у покушају када они који “по функцији” представљају њеног “врховног команданта” (јер је ПИК практично и изнад самог високог представника) саопште да “елемент стабилности, кохезије и сигурности” представља војска која не служи ни за помоћ у поплавама. А камоли за, не дај боже никад, рат. +++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана