Дрвопрерађивачи

Маријана Миљић Бјеловук

Док год "Шумама" буде прече да сортименте, за којима вапе домаћа предузећа, продају широм ФБиХ и за које "нема да фали", фотељаши у овом државном предузећу лагано ће и потпуно намјерно урушавати индустрију Српске

И поред пада производње за око шест одсто, свијетлу тачку привреде Републике Српске чини дрвопрерада, чији је извоз у овој години скоро четири пута већи од увоза.

Док све остале гране привреде под утицајем тешке економске кризе посустају и биљеже пад, дрвопрерађивачи немају већих проблема, осим "Шума РС", које су поново почеле да коче доставу сировина.

Послије налога Владе РС да појачају испоруку сировина дрвопрерађивачима, све је функционисало врло кратко. Чим су схватили да су прошли "поправни" и да за сада никоме неће "летјети глава" што јединој индустрији која добро ради коче пословање, "Шуме" су се вратиле на исто.

Очигледно је да неко увијек мора да кочи развој привреде РС, али је жалосно, ако узмемо у обзир да је у овом случају то јавно предузеће, које би требало да своје послове обавља у предвиђеном року и за добробит цијеле привреде Српске.

Међутим, упркос неодговорном понашању "Шума РС" дрвопрерађивачи предвиђају још боље резултате у будућем периоду, јер су уговорени нови, велики послови, који ће за собом свакако повући још већи извоз производа на тржиште земаља Европске уније, али и шире.

Поред тога што дрвопрерађивачи поправљају дефицит извоза Српске, ова привредна грана пружа и шансу за додатна запошљавања. Тренутно у дрвопреради ради око 8.000 људи, али има простора и могућности за запошљавање још најмање око 4.500 радника.

И надлежне институције требало би да више пажње посвете дрвној индустрији и да бар на неки начин олакшају овим предузећима даљи рад, било издвајањем већег износа новца за подстицаје извоза и добре производње, смањењем дажбина и такси или новим притиском на "Шуме", које очигледно никако не могу да доведу у ред.

Док год "Шумама" буде прече да сортименте, за којима вапе домаћа предузећа, продају широм ФБиХ и за које "нема да фали", фотељаши у овом државном предузећу лагано ће и потпуно намјерно урушавати индустрију Српске.

Колико год то било невјероватно, чак и у овој кризи, када се свако радно мјесто чува као око у глави, неодговорност и бахатост појединаца свима ће нам доћи главе.

Јер занемарити труд и способност домаћих дрвопрерађивача, који у ова тешка времена не, само да опстају него врло добро послују, више је него срамотно!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана