Друштвене мреже легло педофила

Анита Јанковић-Речевић

Иако друштвене мреже, без којих је живот у 21. вијеку постао незамислив, имају бројне предности, све су видљивије њихове мане.

“Фејсбук”, “Инстаграм”, “Твитер” и многе друге интернет платформе, којима је основна намјена да повезују људе за размјену мишљења и необавезну комуникацију, све више су мјесто за испољавање разних поремећаја.

То потврђују два најновија случаја педофилије које је полиција Републике Српске открила у једном дану.  

Наиме, прије само два дана у Теслићу је ухапшен педесетједногодишњи мушкарац јер је путем “Фејсбука” наговарао дјевојчице од 12 и 13 година да му шаљу голишаве фотографије. Да ствар буде гора, он је на тој мрежи имао четири лажна профила са којих је ступао у контакт са дјевојчицама испитујући их о сексуалном животу и наговарајући их на однос са њим.

Да су друштвене мреже легло педофилије и пријетња за дјецу потврдило је хапшење четрдесетогодишњег мушкарца из Градишке који је путем “Инстаграма” дјевојчицу “упознавао” са порнографским садржајима.

И ова два случаја никако нису усамљена јер је сличних примјера у Српској у посљедњих неколико година било много.

Према званичним подацима Министарства унутрашњих послова РС, у канџама педофила лани су се нашле 52 дјевојчице и три дјечака, што је за 57 одсто више него 2017. године. Ти подаци свједоче да педофилија и код нас узима маха и да је у нашем друштву све више ментално поремећених, несигурних људи, који су сексуално незрели и своју зону сигурности траже у дјечјем друштву. Да је све више одраслих који дјевојчице и дјечаке злостављају користећи њихову радозналост и разне психолошке трикове.

Кривицу за овакво стање дјелимично сносе и сами родитељи јер не придају довољно пажње томе како њихова дјеца користе интернет, са којег вребају разне опасности. Неријетко и сами неправилно користе друштвене мреже, што је посебно видљиво у љетним мјесецима.

У настојању да њихови пријатељи виде гдје су провели одмор, колико су уживали и како је протекло неко славље “каче” десетине фотографија своје дјеце на “Фејсбук” и “Инстаграм”. Тако несвјесно потпомажу злоупотребу својих малишана гурајући их у канџе разним болесницима који траже жртву на интернету. 

С циљем да заустави раст педофилије, Српска је лани основала регистар педофила, али у сузбијању ове појаве морају да се укључе све релевантне институције које воде бригу о дјеци. Најважнији задатак имају родитељи, који морају строго контролисати с ким њихова дјеца комуницирају на интернету и да их науче да ни у виртуелном свијету не треба да разговарају са непознатима. Баш као ни на улици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана