Друм смрти

Милијана Латиновић

Црне тачке на путевима Републике Српске на којима се сваке године угаси на десетине живота још нису утврђене, а дионица магистралног пута Бањалука - Јајце једна је од "најцрњих" од почетка ове године.

На "друму смрти", како је овај пут назван, за три мјесеца погинуло је осам особа. Међу погинулима је троје који су тек били закорачили у трећу деценију живота. Прве анализе које су рађене након сваке од ових несрећа показале су да је неприлагођена брзина била један од узрока слијетања возила у ријеку Врбас.

Међутим, возачи тврде да је ова дионица пута недовољно обезбијеђена и да недостаје путна сигнализација.

Надлежни кажу да су у току завршни радови снимања стања на терену, те да ће детаљне анализе показати да ли је проблем пут или одговорност коју на својим леђима носе возачи.

И док и даље трају вијећања ко је крив, брзина, неодговорност или лоши услови на путу, нанизало се доста црних дана у кањону Врбаса. Годинама уназад познати су правци и опасне кривине који спајају Бањалуку и Јајце, а када се сагледа гдје смо данас, јасно је да је мало тога урађено да би били сачувани животи оних који путују овим друмом. 

Тужно је то што смо се у коштац са овим проблемом почели хватати тек када се кањоном Врбаса проломио крик оних којима је хладна ријека однијела најмилије. Изгледа да смо тек тада постали свјесни да ова дионица магистралног пута мора бити обезбијеђена много боље, са много више саобраћајне сигнализације, која ће на сваком дјелићу пута упозоравати возаче. Велики, можда и највећи, терет носе возачи, који упркос свему морају да држе очи широм отворене и подигну ногу са папучице гаса.

Сви они који се налазе за воланом, без обзира на то на којој дионици пута у Српској се налазе, морају да знају колику одговорност носе оног тренутка када додају гас. У њиховим рукама је не само њихов живот већ и животи њихових сапутника и других учесника у саобраћају.

И док надлежни не заврше анализе и не утврде шта је узрок све чешћих страдања, остаје само сјећање на прерано угашену младост Милице Кукић, Милоша Тривунчића, Рафаеле Марић, као и сјећање на Слободана Славнића, Мирјану и Момира Радукића, Драженка Вишекруну и Младена Инђића, чија су срца престала да куцају у хладном Врбасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана