Друг из клупе

Милијана Латиновић

Када је у августу прошле године Република Српска најавила реформу образовања и стварање “нове школе за ново доба”, нико није ни слутио да ће крај те школске године и почетак нове бити потпуно другачији, реформисан и прије него што план реформе угледа свјетлост дана.

Пандемија вируса корона паралисала је цијели свијет и устаљене животне навике становника широм планете измијенила до сржи.

Промијењен је и начин учења, а настава је готово преко ноћи из учионица пресељена на интернет платформе и мале екране. На новонасталу ситуацију навикавали су се и наставници и ђаци, и на том путу учећи како да уче успјешно су изгурали до краја школске године.

О стеченом знању и наученим лекцијама не треба судити јер свима је било теже него иначе, а за главу су се хватали и родитељи, који су имали пуне руке задаће. Тако је морало бити јер здравље је увијек на првом мјесту.

На распуст су отишли да предахну, у нади да ће 1. септембра школско звоно огласити поновни повратак у клупе.

И хоће, али потпуно другачији повратак. Како ће од септембра изгледати настава у школама широм Српске требало би да буде познато данас, а по свему судећи друг из клупе генерацијама које долазе биће непозната синтагма, јер у клупи ће сједити по један ученик. Дијељење ужине у клупи, дјечији несташлуци, гуркања и симпатије из клупе због короне постају прошлост. Неће бити ни гужве у учионици, јер ће школе у чијим одјељењима има више од 15 ученика морати ђаке да дијеле у групе, како би свако дијете имало своју клупу. Основне и средње школе које броје и по 1.000 ђака биће принуђене да скрате часове на 30 минута. Уколико корона не посустане и не остави нас на миру да живимо и радимо као до сада, школе ће поново бити закључане, а умјесто у учионицама да са школским другарима слушају учитеље и наставнике, па макар сједили сами у клупи, основци и средњошколци наставу ће пратити из својих домова.

Када све то сагледамо, тешко се одупријети мислима да је корона за неколико мјесеци реформисала образовни систем онако како нико није могао ни да наслути. Оно што разним реформаторима није успјело годинама, сићушном вирусу пошло је за руком за неколико мјесеци. И они који су можда помало зазирали и нећкали се пред савременим технологијама, водећи се оном да је књига најбољи друг, морали су да попусте. За кратко вријеме су савладали и оно што су мислили да никада неће. Какви ће бити резултати свега тога показаће вријеме.

Остаје нада да ће ова изнуђена “реформа” донијети боље резултате и изњедрити одликаше са знањем спремне за нове побједе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана