Драконска казна

Мирослав Филиповић
Драконска казна

Регулаторна агенција за комуникације БиХ изрекла је Радио-телевизији Републике Српске казну од 100.000 марака, јер се јавни телевизијски емитер РС усудио да први у земљи дигитално емитује ТВ сигнал.

Поједностављено речено, РТРС је кажњена због технолошког напретка у области емитовања програма и великог дигиталног искорака, што је, у ствари, захтјев који је Европска комисија поставила јавним телевизијским емитерима у земљи.

Тако су у земљи апсурда и парадокса поново на површину испливале бесмислене и нелогичне одлуке - драконска казна од 100.000 марака телевизији која улаже у своје технологије, усавршава ТВ програм и продукцију у жељи да примијени највише европске ТВ стандарде.

Заиста је погубно и трагично да су "експерти" РAК-а, институције која дјелује потпуно обезглављено, па могло би се рећи и незаконито, јер су челним људима ове куће давно истекли мандати, а нови генерални директор и чланови Савјета још нису именовани, у дигитализацији РТРС-а видјели кршење закона.

Међутим, то очигледно није спријечило РAК да десетином милиона кажњава технолошке помаке јавног емитера Српске. Тиме је РAК, познат и по томе да је одавно у свом раду изгубио објективност, јер се оглушио о бројне жалбе грађана ове земље који су на најгрубљи и застрашујући начин оклеветани у сарајевским медијима, отворено стао на страну оних који желе да све у БиХ ставе под искључиву контролу Сарајева.

И овим рјешењем РAК-а Сарајево је послало поруку да се никада неће помирити са било каквим позитивним помацима у Српској и да ће на све могуће начине покушати да блокира и поништи политичке, економске и технолошке искораке ентитета којем због патолошке мржње ни име не могу да изговоре.

О каквој бесмисленој одлуци је ријеч говори и чињеница да је РТРС, због дигиталног емитовања сигнала, казнила Aгенција која по закону треба да "промовише развој информативног друштва у БиХ, стимулише стварање услова за континуиран развој медијских слобода, промовише увођење нових технологија...".

Не само да РAК не дјелује у складу са законом и крши основне принципе због којих је формиран, већ упорно доноси деструктивне одлуке иза којих се крију политички и приватни финансијски интереси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана