Драган Лукач

Горан Маунага

Директор Федералне управе полиције Драган Лукач прави је мајстор махинација, подметања те ескивирања закона, али само онда кад ти закони треба да се примијене у његовом случају.

Тврде то запослени у институцији којом Лукач руководи, а да није тако, он би већ био у заслуженој пензији јер је прије неколико мјесеци испунио све за то законом прописане услове.

Иако је био у обавези да одступи с посла и са директорске функције још у децембру прошле године, што је утврдила и комисија, он успјешно крије једну годину оствареног радног стажа не би ли, изгледа, бар још тај период, ведрио и облачио ФУП-ом на свој, посебан начин.

А тај "специјалан приступ" више је него дискутабилан.

Осим тог, јако интересантно би било објаснити на који начин он од почетка ове године успијева да спријечи, обустави, одгоди провјеру, истрагу чињеница о његовом спорном начину рада које су у допису институцијама навели инспектори ФУП-а.

Како објаснити то што пошиљка из Парламента ФБиХ, с Лукачевим неподопштинама и с ознаком тајности, послата још у марту није стигла на адресу Тужилаштва БиХ иако је то тада било наложено парламентарној служби задуженој за те послове?

Ако је само дио оног што су у допису навели инспектори ФУП-а тачно (а нема сумње да је тако јер се не би толики број тих високопозиционираних службеника олако потписао на тако важну ствар), онда је та институција у великом проблему. А валидност свега онога што је учинио Лукач од доласка на ту функцију је спорна, па чак и оног што је урађено добро.

Али, може још горе од тога. Јер ако Лукач заиста, како тврде његови сарадници, има своје људе у ФУП-у које мимо закона поставља на функције и на чело разних комисија које формира по свом нахођењу, ако има своје играче у Независном полицијском одбору, у Влади ФБиХ и њеним министарствима те у Парламенту ФБиХ, који играју по Лукачевој музици без обзира на то што је ријеч о незаконитостима, онда за ФБиХ заиста више нема наде.

А да је то тако види се и из Лукачевог обрачуна с неистомишљеницима те из његовог брзог иступа у федералним медијима чим је споменута могућност истраге против њега. Занемарујући одговоре на конкретна кршења закона, за шта га прозивају инспектори, он с те теме, пријетећи, скреће на наводне ратне злочине појединаца из СИПА, дакле оних који би требало да воде истрагу против њега.

Очигледно да је Лукач у паници чим, заборављајући своју, спомиње туђу ратну прошлост. А о његовој би доста свједока баш имало шта да каже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана