ДПС Бихаћ

Александар Стојановић

Док БиХ арче и кулуче сви и свја, док странци уређују баш сваку сферу живота, а криминалци постају угледни грађани, за опасне и непожељне проглашавају се књижевници и умјетници. Кад је перо или камера постала опаснија од намјештених тендера и осионих дипломата, вјероватно нико не зна и никада неће знати.

Посљедњи примјер долази из Бихаћа гдје је тамошње Градско вијеће за персоне нон грата прогласило Мухарема Баздуља, Емира Кустурицу и Петера Хандкеа због, како су навели, негирања геноцида. Славодобитно су вијећници објавили да истакнути књижевник, нобеловац и добитник највећих филмских признања нису добродошли у овај град. И ова ситуација се може описати само оном народном да “чега се паметан стиди, будала се поноси”.

Овакав однос према писаној ријечи, филму или било којем другом облику умјетничког израза пут је у пропаст и посрнуће друштва из којег се тешко излази и који неминовно води поразу.

Не тако давно, до сржи корумпирана и аутократска власт Мила Ђукановића и његовог ДПС-а у Црној Гори забранила је улазак у ту државу писцу Матији Бећковићу, пјевачу Влади Георгијеву, историчару Александру Раковићу и другим лицима означавајући их као људе опасне за безбједност и националне интересе Црне Горе. За то вријеме, шверц цигарета и наркотика је цвјетао као у најбоља времена, јавни дуг је достигао историјски максимум, народ је остајао без посла, а обрачуни мафије постали су свакодневица. Мило Ђукановић и његов ДПС су платили цијену на изборима, али такво дјеловање и обрачунавање са неистомишљеницима уз коришћење фашистоидних средстава оставило је “спаљену земљу” и дубоко подијељено друштво.

Када говоримо о Бихаћу, тај град у којем је некада засједао АВНОЈ у вријеме Југославије био је респектабилно мјесто, у који су свраћали скоро сви. Данас, он је због односа политичара и локалних кабадахија постао трећеразредна касаба у коју једино долазе мигранти. Дакле, тамо гдје нема перспективе, гдје све тоне и пропада, приступа се оваквим биједним и плитким потезима.

И није важно да ли ће власт у Бихаћу проћи као она у Црној Гори, јер овакве одлуке остављају једино подјеле међу људима, оне штете само обичном човјеку. Нити ће оном локалном бизнисмену или политичару бити мање пара у џепу, нити ће Баздуљу, Кустурици или Хандкеу тако нешто наштетити у каријери.

Тако да, ако занемаримо чињеницу да су такве одлуке доносили само недемократски режими, она је, прије свега, глупа због тога што ће обични човјек да се свађа око оних код којих се ништа неће промијенити.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана