Доживјети преглед и операцију

Драгана Орловић

На поједине оперативне захвате и прегледе у Републици Српској још увијек су дуге листе чекања, а највише времена и стрпљења потребно је срчаним болесницима и онима који морају ићи на операције катаракте.

Према евиденцији Фонда здравственог осигурања РС, у Требињу операцију катаракте пацијенти чекају до годину, на подручју Зворника и дуже, а ситуација ништа није боља ни када је ријеч о уградњи вјештачких кукова и кољена.

У Клиници за кардиоваскуларне болести Универзитетског клиничког центра РС екипа интервентних кардиолога акутни инфаркт миокарда одмах збрињава. Међутим, први термин за ЕКГ холтер је у октобру због малог броја аналајзера, а први термин за ултразвук срца је у јулу, али за пацијенте који представљају "хладне случајеве".

И у Приједору су најдужи редови за операције катаракте, за које је у овој години наручен 41 пацијент, а њих чак 15 је са спискова за операције које су заказане још у 2014. години.

Наравно, у свим здравственим установама љекари истичу чињеницу да хитне случајеве примају одмах, ма који преглед или дијагностика да су у питању.

Ипак, немогуће је а не запитати се да ли је све учињено да би поменуте листе биле краће.

Није нам ту, нити може бити вјечито оправдање новац.  Улагања у здравство постоје, али само бољом координацијом, ажурношћу и непрекидним контролама и анализама учинка у здравственим установама добићемо и боље резултате.

По завршетку тих анализа и контрола, наравно, морају бити предузете и адекватне мјере у случајевима гдје се испостави да сви нису одговорно радили.

Пасивно гледајући на овај проблем никада се нећемо помјерити са мртве тачке, већ само добити још дуже спискове за поједине прегледе и операције.

Пацијенти ће наставити да чекају, при том живећи да једва виде или у страху од разних компликација због срчаних проблема.

Послије мјесеци чекања изгубиће стрпљење, па ако имају новца, отићи ће до прве приватне клинике или уз помоћ родбине и пријатеља скупити потребну суму и платити операцију. То се и сада дешава и сви знамо да није ријеч о појединачним случајевима. Ипак, они који немају могућности да плате операцију или преглед у приватним ординацијама и даље остају да чекају своје прве слободне и заказане термине, без обзира на то да ли и колико још могу да губе драгоцјено вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана