Дотрајала возила

Милијана Латиновић

Свима нам је одавно познато да путевима у Републици Српској крстаре четвороточкаши старији од 16 љета, али још више забрињава чињеница да су многи од њих и технички неисправни.

Превентивна акција је показала да је више од 30 одсто прегледаних аутомобила неисправно. Највише возила на техничком прегледу пало је због неисправног система за кочење. Пропуста је било и код плинских инсталација, а свима нам је добро познато да је неисправна плинска боца попут темпиране бомбе.

И без обзира на то што смо теорију савладали, у пракси нам не иде баш најбоље. Без имало размишљања сједамо за волан неисправног аутомобила, притишћемо папучицу гаса и јуришамо кроз насеља.

Возећи овакве аутомобиле и на тај начин, угрожавамо свој, живот својих сапутника, али и осталих учесника у саобраћају. Иако је технички преглед возила једном годишње обавезан, немарни возачи ову обавезу ескивирају на разне начине, не размишљајући о посљедицама које може да проузрокује неисправно возило у саобраћају.

Уштеђених неколико марака могу се на крају показати кобним и то возачима, сваки пут када сједну за волан, мора бити на уму.  

За главу се ухватимо тек када дође до несреће у којој је живот угашен или обиљежен за цијели живот.

Тражимо кривце и прстом упиремо у несавјесне возаче, који су дивљајући на улици старим и неисправним возилом угрозили животе других возача и пјешака.

Кривицу добрим дијелом сносе и надлежне институције. Како је уопште могуће да обавезан технички преглед за неког буде формалност? Ко се усуђује да потврди да је возило исправно, а да га претходно није детаљно прегледао? И одакле право неком шоферу да возећи се "поквареним" возилом као на рели стази, изазива судбину?

У 21. вијеку аутомобил је пријека потреба сваког човјека, а с обзиром на то да је немаштина закуцала на многа врата, принуђени смо да возимо кршеве, којих се ЕУ одавно одрекла. Ипак, то што немамо новца за нов аутомобил, не смије бити оправдање да ни овај стари не одржавамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана